Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji
22/05/2020

Obavijest za korisnike prvog i drugog natječaja za 8.5.1. i 8.5.2.

Uz Zahtjev za isplatu predujma nisu u obvezi dostavljati bankarsku garanciju

Obavještavamo korisnike iz prvog i drugog natječaja za tipove operacija 8.5.1. Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura i 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture koji su javnopravna tijela da uz Zahtjev za isplatu predujma nisu u obvezi dostavljati bankarsku garanciju.

22/05/2020

Dodatnih 9 milijuna kuna pomoći stočarstvu

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 21. svibnja 2020, donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći proizvođačima tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 te subjektima koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara.

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 21. svibnja 2020, donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći proizvođačima tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 te subjektima koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara. Ova izvanredna mjera pomoći vrijedna je 9 milijuna kuna, a financirat će...

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 21. svibnja 2020, donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći proizvođačima tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 te subjektima koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara. Ova izvanredna mjera pomoći vrijedna je 9 milijuna kuna, a financirat će se iz Državnog proračuna.
 
Na gospodarstvima domaćih uzgajivača stoke nalazi se određen broj grla koja su u optimalnoj dobi i tjelesnoj težini za klanje ili su ju već prerasli, a čiji vlasnici zbog smanjene potražnje imaju problema s njihovim plasiranjem na tržište. Procjena je da je u takvom statusu 4.000 junadi, 6.000 svinja i 8.000 janjadi. Svakim daljnjim protekom vremena i odgađanjem klanja takva grla gube na kvaliteti i cijeni, a daljnjim produženjem tova proizvođači troše sve veće količine stočne hrane te su neisporučena grla svakim danom sve veći trošak, koji nije uračunat u početne troškove proizvodnje. Da bi se smanjila trenutačna neravnoteža ponude i potražnje, koja stvara pritisak na smanjivanje cijena goveđeg, svinjskog i janjećeg mesa, potrebno je dodijeliti novčanu potporu uzgajivačima za sva grla, koja su zbog gubitka tržišta i dalje ostala u tovu na farmama, a kako bi se olakšao njihov plasman na tržište.
 
 „Ministarstvo poljoprivrede prati stanje u sektoru i na tržištu te se trudimo detektirati poremećaje i ponuditi pravovremena rješenja. Svjesni smo situacije u kojoj se nalaze naši uzgajivači stoke, provodimo niz mjera, spremni smo i na interventni otkup viškova, a intenzivno komuniciramo s trgovačkim lancima koji posluju na području Republike Hrvatske kako bi na svojim policama što više mjesta dali domaćim proizvodima. Briga za hrvatsku poljoprivredu, a time i opskrbu hranom i hrvatsko gospodarstvo u cjelini, zajednička je odgovornost svih dionika u sektoru poljoprivrede i građana Hrvatske, koje i ovim putem pozivam da biraju najbolje i kupuju domaće “, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
 
Rješavanju poremećaja u sektoru stočarstva pristupa se kroz nekoliko mjera – Programom potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u 2020. godini kojim se planira isplata 13 milijuna kuna korisnicima u sektoru govedarstva (za krave dojilje i krave u proizvodnji mlijeka), 6,5 milijuna u sektoru svinjogojstva i 5,5 milijuna kuna u sektoru ovčarstva i kozarstva, izvanrednom mjere pomoći malim mljekarama vrijednom 2,5 milijuna kuna u vidu otkupa i doniranja mliječnih proizvoda, Odlukom o uvjetima i kriterijima koje pri javnoj nabavi moraju zadovoljiti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, temeljem koje će javne institucije nabavljati svježu i domaću hranu od hrvatskih proizvođača, Tržnicom.hr kao mjestu za plasman domaćih proizvoda te brojnim drugim mjerama pomoći poljoprivrednim proizvođačima.
 
Sve temeljne mjere, poput financiranja plaće i doprinosa, odgode poreznih davanja, osiguranja linija za obrtna sredstva i moratorija na kredite, koje je donijela Vlada RH i na kojima je, između ostalih, radilo i Ministarstvo poljoprivrede, vrijede za sektore poljoprivrede i ribarstva. Dodatno, kroz specifične mjere za sektore poljoprivrede, ribarstva i šumarstva nudi se cjelovita podrška kroz dodatno financiranje, odgode rokova za izvršenje obveza i pripreme za novi investicijski ciklus. Ukupna vrijednost mjera Ministarstva poljoprivrede kojima se nastoje ublažiti štete prouzrokovane širenjem pandemije COVID-19 iznosi 493,5 milijuna kuna.
 
OBAVIJEST O PROVEDBI ODLUKE VLADE REPUBLIKE HRVATSKE O PRIVREMENOJ IZVANREDNOJ MJERI POMOĆI ZA PROIZVOĐAČE TOVNE JUNADI, TOVNIH SVINJA I JANJADI ZA KLANJE S PROBLEMIMA U POSLOVANJU UZROKOVANIH EPIDEMIJOM COVID-19 TE ZA SUBJEKTE KOJI POSLUJU U ODOBRENIM OBJEKTIMA ZA KLANJE PAPKARA

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
22/05/2020

Projekti civilnog društva (Europa za građane)

Najmanje dvije države članice EU-a moraju biti uključene u projekte civilnog društva


PROJEKTI CIVILNOG DRUŠTVA (EUROPA ZA GRAĐANE)
Europe for Citizens programme – actions grants 2020
Call ID: EACEA-52-2019
Rok za prijavu: 1. rujna 2020. godine
Prihvatljivost prijavitelja: 


Javna tijela ili neprofitne organizacije s područja:
• država članica Europske unije: Austrija, Belgija, Bugarska,...


PROJEKTI CIVILNOG DRUŠTVA (EUROPA ZA GRAĐANE)
Europe for Citizens programme – actions grants 2020
Call ID: EACEA-52-2019
Rok za prijavu: 1. rujna 2020. godine
Prihvatljivost prijavitelja: 


Javna tijela ili neprofitne organizacije s područja:
• država članica Europske unije: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska , Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Velika Britanija.
• država trećih zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Republika Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo (Ovo označavanje ne dovodi u pitanje pozicije o statusu i u skladu je s UNSCR 1244/1999 i Mišljenjem ICJ-a o proglašenju neovisnosti Kosova).

* Najmanje dvije države članice EU-a moraju biti uključene u projekte civilnog društva.

Svrha poziva je podržati projekte koje promiču transnacionalna partnerstva i mreže koje izravno uključuju građane. Ti projekti okupljaju građane različitih profila u aktivnostima izravno povezanim s politikama Unije, kako bi im se pružila prilika aktivno sudjelovati u procesu kreiranja politika Unije na područjima koja su povezana s ciljevima Programa. To se može postići u svim fazama, sa svim institucionalnim sugovornicima, a posebno uključuje: utvrđivanje dnevnog reda, zagovaranje tijekom pripremne faze i pregovaranje o prijedlozima politika, pružanje povratnih informacija o relevantnim inicijativama. U tu svrhu, ti će projekti pozivati građane da djeluju zajedno ili raspravljaju o višegodišnjim prioritetnim temama Programa na lokalnoj i europskoj razini.

Projekt bi se trebao sastojati od poticanja i organiziranja razmišljanja, rasprava ili drugih aktivnosti povezanih s višegodišnjim prioritetnim temama Programa. Predloženim aktivnostima treba se osmisliti praktična rješenja za suradnju ili koordinaciju na europskoj razini. Projekti bi trebali aktivno uključivati građane i imati svrhu postavljanja temelja ili razvoj dugotrajnog umrežavanja između organizacija koje su aktivne u području Programa.  

Ova mjera podržava projekte koje provode transnacionalna partnerstva kojima se promiču mogućnosti za solidarnost, društveni angažman i volontiranje na razini Unije.

Trenutno 40 Organizacija traže suradnike/partnere na ovaj Poziv – potencijalne suradnike potražite ovdje


Projekt civilnog društva mora sadržavati najmanje dvije od sljedećih vrsta aktivnosti:


• Promicanje društvenog angažmana i solidarnosti: aktivnosti koje promiču raspravu / kampanje / akcije na teme od zajedničkog interesa u okviru prava i odgovornosti građana Unije i povezivanje s europskim političkim programom i procesom donošenja politika.
• Prikupljanje mišljenja: aktivnosti čiji je cilj prikupljanje pojedinačnih mišljenja građana koji favoriziraju verzikalni pristup  (uključujući korištenje društvenih mreža, webinara itd.) i medijsku pismenost.
• Volontiranje: aktivnosti koje promiču solidarnost među građanima Unije i šire.
Za prijavu i više o pozivu potražite ovdje


Potpune informacije i dokumenti u svezi PROGRAMA "EUROPA ZA GRAĐANE" dostupni su na sljedećoj poveznici:
https://eacea.ec.europa.eu/europe-for-citizens
 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
22/05/2020

Pomoć gospodarstvu: HAMAG-BICRO osigurao potporu od 230 milijuna kuna za 2500 poduzetnika

Putem zajmova HAMAG-BICRO u samo dva mjeseca osigurao likvidnost za više od 500 poduzetnika u iznosu većem od 165 milijuna kuna

HAMAG-BICRO je kroz mjere Vlade Republike Hrvatske, a u okviru paketa pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima uslijed epidemije uzrokovane koronavirusom, potaknuo gospodarstvo u iznosu od 230 milijuna kuna. Agencija je među prvima, već 6. ožujka 2020. godine, aktivirala provedbu šest mjera te je u samo dva mjeseca putem zajmova osigurala likvidnost za više od 500...

HAMAG-BICRO je kroz mjere Vlade Republike Hrvatske, a u okviru paketa pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima uslijed epidemije uzrokovane koronavirusom, potaknuo gospodarstvo u iznosu od 230 milijuna kuna. Agencija je među prvima, već 6. ožujka 2020. godine, aktivirala provedbu šest mjera te je u samo dva mjeseca putem zajmova osigurala likvidnost za više od 500 poduzetnika u iznosu većem od 165 milijuna kuna. 


HAMAG-BICRO paket mjera pomoći gospodarstvu, kojim su prilagođena postojeća četiri te uvedena dva nova financijska instrumenta, pokazao se kao pravovremena reakcija, što se ogleda u velikom broju pristiglih, ali i obrađenih prijava. Uspoređujući brojke pristiglih zahtjeva za HAMAG-BICRO zajmove, vidljivo je kako je Agencija u samo mjesec dana zaprimila dvostruko više zahtjeva nego za cijelu prethodnu godinu. Osim velikog broja pristiglih zahtjeva za likvidnost tvrtki, preko 2000 poduzetnika zatražilo je moratorij za otplatu ESIF zajmova kao i zajmova za Poljoprivredu i ruralni razvoj. Na ovaj način HAMAG-BICRO je odobrio moratorij u vrijednosti od 62 milijuna kuna dodatne likvidnosti za poduzetnike. Obzirom na veliki interes poduzetnika, ukupna vrijednost mjera pomoći gospodarstvu, koja je inicijalno iznosila 1,148 milijardi kuna, povećana je na 3 milijarde kuna. 


Analiza prijava po županijama pokazuje kako najveći broj pristiglih zahtjeva dolazi iz Grada Zagreba, splitsko-dalmatinske te primorsko-goranske županije. Najzastupljenije djelatnosti su pružanje smještaja, pripreme i usluživanja hrane i prerađivačka industrija, a kod novog financijskog instrumenta COVID-19 zajma najzastupljeniji su trgovina na malo i na veliko. 
Poduzetnicima su i dalje dostupni postojeći HAMAG-BICRO programi financirani iz ESI fondova koji su dodatno prilagođeni snižavanjem kamatnih stopa na 0,1 % i uvođenjem moratorija na otplatu duga na sve prethodno odobrene zajmove. Osim navedenog, subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru dostupan je i Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva s iznosom do 25.000 EUR i kamatom od 0,5 %. Osim zajmova, na raspolaganju su i ESIF Portfeljna jamstva, Individualna jamstva za poljoprivredu i ruralni razvoj te Nacionalni program Plus. Paralelno s mjerama za pomoć gospodarstvu, HAMAG-BICRO radi na  finalizaciji, za Hrvatsku, prvog programskog razdoblja (2014.-2020.) u sklopu kojeg je otvoreno još pet natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava: Integrator, Znakovi kvalitete, Certifikacijom proizvoda do tržišta, Inovacijski vaučeri za MSP-ove.


Svi djelatnici HAMAG-BICRO-a mobilizirani su i prioritetno usmjereni na administrativnu i financijsku obradu zahtjeva, no s obzirom na to da veliki broj poduzetnika nije predao potpunu dokumentaciju, usporava se vrijeme odobravanja zahtjeva. U narednih deset dana Agencija planira administrativno obraditi sve prijave i intenzivno nastaviti proces odobravanja zajmova kako bi se poduzetnicima osigurao što brži pristup financijskim sredstvima.  


Pregled svih otvorenih natječaja, kao i mjera za pomoć poduzetnicima uslijed epidemije kronavirusa dostupan je na službenoj stranici agencije www.hamagbicro.hr i www.strukturnifondovi.hr.

 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
20/05/2020

Objavljen poziv za iskazivanje interesa u sklopu pilot-programa jamstava za razvoj vještina i obrazovanja u cijeloj Europi

Ova je inicijativa značajna u kontekstu učenja i osposobljavanja uz pomoć Erasmus+ Jamstva za studentske zajmove jer će pridonijeti ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa na europske građane i poduzetnike.

Europski investicijski fond (EIF) objavio je Poziv za iskazivanje interesa u sklopu novog pilot-programa jamstava za razvoj vještina i obrazovanja u cijeloj Europi ukupne vrijednosti od 50 milijuna eura.

“Skills and Education Pilot” je inicijativa Europskog investicijskog fonda i Europske komisije, pokrenuta kako bi se potaknula ulaganja u obrazovanje,...

Europski investicijski fond (EIF) objavio je Poziv za iskazivanje interesa u sklopu novog pilot-programa jamstava za razvoj vještina i obrazovanja u cijeloj Europi ukupne vrijednosti od 50 milijuna eura.

“Skills and Education Pilot” je inicijativa Europskog investicijskog fonda i Europske komisije, pokrenuta kako bi se potaknula ulaganja u obrazovanje, osposobljavanje i razvoj vještina.

Ova je inicijativa značajna u kontekstu učenja i osposobljavanja uz pomoć Erasmus+ Jamstva za studentske zajmove jer će pridonijeti ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa na europske građane i poduzetnike. U prvoj fazi provedbe inicijative, objavljen je poziv za financijske posrednike. razliku od Erasmus+ jamstava za studentske zajmove, na poziv za financijske posrednike se mogu prijaviti i nefinancijske ustanove, poput visokih učilišta ili centara za strukovno obrazovanje i osposobljavanje kako bi omogućili svojim polaznicima stjecanje znanja i vještina. Aktivnosti obrazovanja i osposobljavanja se mogu odvijati i u matičnoj državi te se ne mora nužno raditi o međunarodnim mobilnostima kao kod Erasmus+ jamstava.

Kako se mogu prijaviti financijski posrednici

EIF će odabrati financijske posrednike koji se odazovu na poziv za iskazivanje interesa koji je objavljen u nastavku. Nakon predselekcije prijava EIF započinje postupak dubinske analize projekata te njihova odobrenja.

Na poveznicama u nastavku preuzmite dokumente i prijavite svoj interes EIF-u do 31. listopada 2020.

Call for Expression of Interest
Annex I –Expression of Interest Word | PDF
Annex II – Guarantee Term Sheet
Terms of Confidentiality

Više informacija o ovoj inicijativi dostupno je na mrežnoj stranici EIF-a.

Kako sustav jamstava funkcionira u praksi?

EIF pruža odabranim financijskim posrednicima besplatno jamstvo s ograničenim prvim gubitkom (ili protugaranciju) stvarajući nove portfelje financiranja duga za prihvatljive skupine krajnjih korisnika. To zapravo znači da će krajnji korisnici koji ispunjavaju uvjete moći pristupiti financiranju duga u različitim oblicima (primjerice kroz zajmove, odgođena plaćanja, zajmove povezane s primanjima). Europska unija će financiranje duga jamčiti putem namjenskih financijskih posrednika (primjerice financijske institucije, sveučilišta, centri za stručno osposobljavanje). Zahvaljujući jamstvima krajnji korisnici moći će lakše pristupiti financiranju, i to pod povoljnijim uvjetima.


Budući da EIF provodi S&E pilot u ime Europske komisije, ova inicijativa koristi proračunsku potporu EU-a u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI).

Tko može koristiti jamstva

Svrha je ovog pilot-programa preko odabranih financijskih posrednika pružati potporu sljedećim krajnjim korisnicima:

  • pojedincima- studentima i učenicima koji se žele nastaviti obrazovati i razvijati svoje vještine na visokim učilištima, u strukovnom osposobljavanju, cjeloživotnom učenju i drugim oblicima obrazovanja, pa i digitalnim putem. U sklopu pilot-programa podržavat će se i mobilnost polaznika koji pohađaju obrazovne programe u nekoj drugoj državi članici.
  • europskim poduzećima koja su se aktivno uključila u transformaciju vještina tako što ulažu u razvoj svojih zaposlenika, čime se poboljšava konkurentnost i produktivnost poduzeća, a radna mjesta ostaju sigurna.
  • europskim organizacijama koje rade u području razvoja vještina, osposobljavanja i obrazovanja ili osmišljavaju projekte u tom području i čiji je cilj znatno poboljšati cijeli raspon sustava obrazovanja, osposobljavanja i razvoja vještina, među ostalim i digitalnim putem. U toj su kategoriji i vrtići i druge ustanove za rani odgoj i obrazovanje.

Podaci za krajnje korisnike

S&E Pilot-inicijativa pokrenuta je u travnju 2020. i od tada je na raspolaganju financijskim posrednicima kojima su potrebna jamstva za financiranje duga u projektima za razvoj obrazovanja i vještina. U budućnosti odnosno u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru EU-a (2021. – 2027.) trebala bi postati jednim od redovnih europskih financijskih instrumenata.

“Pilot-program jamstva za vještine i obrazovanje, u okviru kojega se mogu mobilizirati investicije u iznosu od 200 milijuna eura za razvoj obrazovanja i vještina, korak je prema otpornijim i uključivijim društvima i gospodarstvima u vrijeme oporavka od pandemije bolesti COVID-19. Putem njega može se osigurati potrebna potpora za razvoj prilika za učenje i stjecanje vještina u najkritičnijim sektorima poput zdravstva, školstva, sigurnosti te digitalnog i zelenoga gospodarstva. Otvaranje mogućnosti financiranja pojedincima, poduzećima i obrazovnim ustanovama omogućit će da od tog programa profitira najveći mogući broj osoba i gospodarskih subjekata”, izjavio je Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
20/05/2020

Najava poziva za JLS-ove od strane WIFI4EU – Besplatan i lako pristupačan internet za sve građane Unije

Poziv će biti otvoren od 3. 6. (13 sati CEST) do 4. 6. 2020. (17 sati CEST).

Inicijativom WiFi4EU u općinama diljem Europe promiče se besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstveni centri i muzeji.
Ako već nemaju besplatne pristupne točke za Wi-Fi, općine imaju mogućnost zatražiti vaučere u vrijednosti od 15 tisuća eura za ugradnju potrebne opreme na javnim...

Inicijativom WiFi4EU u općinama diljem Europe promiče se besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstveni centri i muzeji.
Ako već nemaju besplatne pristupne točke za Wi-Fi, općine imaju mogućnost zatražiti vaučere u vrijednosti od 15 tisuća eura za ugradnju potrebne opreme na javnim mjestima. 

Poziv će biti otvoren od 3. 6. (13 sati CEST) do 4. 6. 2020. (17 sati CEST).

Proračun poziva iznosi 14,2 milijuna EUR, a Europska komisija planira podijeliti 947 vaučera po 15.000 EUR (113.550,00 HRK). Vaučeri se dodjeljuju JLS-ovima kao pojedinačnim korisnicima. Svaki JLS tijekom cijelog trajanja inicijative može iskoristiti samo jedan vaučer. Prema tome, JLS-ovi kojima je u okviru jednog poziva na podnošenje prijava dodijeljen vaučer ne mogu se prijaviti na naknadne pozive, a JLS-ovi koji su se prijavili, ali nisu dobili vaučer, mogu ponovno pokušati u slučaju naknadnog poziva.

Prihvatljivi prijavitelji su JLS-ovi s područja Europske unije. Popis prihvatljivih prijavitelja u Republici Hrvatskoj nalazi se OVDJE.

Kako bi se mogli prijaviti na ovaj poziv, JLS-ovi se prvo moraju registrirati na  WIFi4EU Portalu.

Izvor: Europska komisija

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200