Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji
06/10/2017

CTR-u milijun kuna za Suradnju na izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine

Županijska razvojna agencija dobila i veće ovlasti te tako sada može objavljivati pozive za iskaz interesa, ali i evaluirati projekte

Danas je u Šibeniku na Danima regionalnog razvoja i EU fondova potpisan Sporazum o suradnji na izradi „Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine“ i provedbi Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Dvogodišnji ugovor o sufinanciranju suradnje težak milijun kuna, potpisala je i Mirela Brechelmacher, direktorica...

Danas je u Šibeniku na Danima regionalnog razvoja i EU fondova potpisan Sporazum o suradnji na izradi „Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine“ i provedbi Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Dvogodišnji ugovor o sufinanciranju suradnje težak milijun kuna, potpisala je i Mirela Brechelmacher, direktorica CTR – Razvojne agencije Brodsko- posavske županije, koja je i regionalni koordinator za područje županije je CTR – Razvojna agencija Brodsko- posavske županije.

Predviđeno je da će se Nacionalna razvojna strategija izrađivati u participativnom procesu. Jedan od ključnih partnera u tom procesu bit će i regionalni koordinatori koji će surađivati s Ministarstvom na prikupljanju statističkih podataka s regionalne razine, izradi analitičkih podloga, definiranju vizije, razvojnih smjerova i strateških ciljeva, organizaciji participativnih događaja i konferencija te dizanju svijesti na regionalnoj i lokalnoj razini o važnosti izrade Strategije.

CTR je već i do sada bio regionalni koordinator, a današnjim potpisom ugovora, bitno se proširuju ovlasti županijske razvojne agencije. Tako će od sada CTR – razvojna agencija Brodsko- posavske županije obavljati i poslove objave Poziva, informiranje javnosti i potencijalnih prijavitelja o programu, provedba informativnih radionica te davanje pojašnjenja i uputa potencijalnim podnositeljima. CTR će o vrednovati projektne prijedloge te pratiti cjelokupnu provedbu Programa (svih projekata sa svog područja). Vodit će i bazu projekata čija je projektna dokumentacija sufinancirana putem Programa te pružati stručnu pomoć korisnicima u pripremi natječajne dokumentacije za prijavu projekata na natječaje za dodjelu sredstava.

CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavska županija već je krenula s provedbom projekata obuhvaćenih ovim Sporazumom pa je tako prošli tjedan održana prezentacija na kojoj pozvani gradonačelnici i načelnici da iskoriste 8,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za pripremu natječajne dokumentacije.

 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
04/10/2017

Važna obavijest – Prva izmjena Poziva za iskaz interesa Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Centar za tehnološki razvoj-Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o. objavljuju izmjenu  Poziva za iskaz interesa  Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova.

Izmjene Poziva odnose se  na...

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Centar za tehnološki razvoj-Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o. objavljuju izmjenu  Poziva za iskaz interesa  Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova.

Izmjene Poziva odnose se  na dopune Izjave o riješenim imovinsko-pravnim odnosima te dopunu Smjernica na strani 6  koje se odnose na Prihvatljive troškove Poziva

Izmijenjenu dokumentaciju možete pronaći na web stranici www.ctr.hr u prilozima ove web lokacije:

http://ctr.hr/stranice/poziv-za-iskaz-interesa-za-sufinanciranje-projekata-prema-programu-pripreme-lokalnih-razvojnih-projekta-prihvatljivih-za-financiranje-iz-esi-fondova.-16

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
29/09/2017

Brodsko-posavska županija poziva gradonačelnike i načelnike da iskoriste 8,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za pripremu natječajne dokumentacije

Jedinice lokalne samouprave često se ne prijavljuju na projekte zbog nedostataka novca za pripremu projektne dokumentacije, no to više ne može biti razlog.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osnovalo je fond sa 120 milijuna kuna za sufinanciranje projekata prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Čak 8,6 milijuna kuna bespovratne potpore namijenjeno je području Brodsko-posavske županije.  

Tim povodom zamjenici župana Brodsko-posavske...

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osnovalo je fond sa 120 milijuna kuna za sufinanciranje projekata prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Čak 8,6 milijuna kuna bespovratne potpore namijenjeno je području Brodsko-posavske županije.  

Tim povodom zamjenici župana Brodsko-posavske županije Damir Mirković i Stjepan Bošnjaković i direktorica CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije Mirela Brechelmacher, danas, 29. rujna 2017. godine, organizirali su prezentaciju natječaja kako bi upoznali javnost s ovom novom mogućnosti pružanje financijske pomoći jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u pripremi i izradi projektne i tehničke dokumentacije za lokalne razvojne projekte. Kao gost na prezentaciji, nazočio je i Dragan Jelić, pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova Europske unije

„Ministarstvo regionalnog razvoja fondova Europske unije osim što rukovodi Operativnim programima za koherentnost i koheziju, vrijednim preko 6 milijardi eura, iz nacionalnih sredstava sufinanciramo rad za projekte na razini jedinica lokalne uprave i samouprave, radi ravnomjernog regionalnog razvoja. Jedan od novih projekata koji smo proveli je sufinanciranje dokumentacije za pripremu projekata, koji će se kasnije prijaviti ili kroz ESI fondove ili na nacionalna sredstva. Uvidjeli smo kako općina još uvijek nedostaju sredstva za kvalitetne projekte, koji bi nama bila baza za operativne projekte za sadašnje i buduće financijsko razdoblje. Odlučili smo sa 120,000.000 kuna kroz naredne četiri godine, pomoći općinama, gradovima i županijama pri pripremi projekata iz društvene i komunalne infrastrukture te mogu dobiti do 95% sredstava za izradbu projektne dokumentacije. Ovime želimo dobiti što više kvalitetnih projekata, kako bi povukli novac koji imamo na raspolaganju. Za prijavu projekata, prije svega, moraju biti riješeni imovinsko- pravni odnosi, potrebna je sva tehnička dokumentacija i građanska dozvola, a to se sve ovim projektom sufinancira. Nakon toga slijedi čekanje projekata, gdje se oni prijaviti. Što znači da općine bez nekakvog velikog učešća, mogu imati dosta kvalitetne projekte, koje mogu odmah prijaviti ili čekati neki novi natječaj“, rekao je Dragan Jelić, pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
Sve informacije i dokumentacija mogu se naći na Internet stranicama CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije (www.ctr.hr).  Poziv za iskazivanje interesa za sufinanciranje komunalnih i socijalnih projekata otvoren je do 31. listopada 2017. godine, i to za jedinice lokalne samouprave razvrstane u I., II. i III. skupinu prema stupnju razvijenosti i jedinice područne (regionalne) samouprave razvrstane u I. i II. skupinu, a zahtjevi se podnose na adresu CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije (Trg pobjede 26a, 35000 Slavonski Brod). 

„Brodsko- posavska županija svakodnevno je u suradnji s Razvojnom agencijom BPŽ, koja radi na pripremi i provedbi projekata. Ono što valja naglasiti je da je ovaj natječaj koji je otvoren vrlo vrijedan za sve jedine lokalne uprave i samouprave, jer su to sredstva koja su namijenjena financiranju pripreme projektne dokumentacije za razvojne projekte. Brodsko- posavska županija trenutno radi na pripremi četiri nova projekta, a koje će biti moguće prijaviti po ovom natječaju. Uglavnom će to biti projekti iz područja zdravstva i područja obrazovanja. Također ćemo krenuti u realizaciju SIMED centra, Zavoda za hitnu medicinu. On predstavlja simulacijsko- edukativni centar za Jugoistočnu Europu, koji će biti izgrađen pored Doma zdravlja u Slavonskom Brodu. Jednako tako smo u pripremi mikrobiološkog laboratorija i dnevne onkologije bolnice Slavonski Brod. Treći projekt koji je u planu, je nadogradnja odjela ginekologije, Opće bolnice Nova Gradiška. Četvrti projekt koji je u pripremi je edukativno- demonstracijski centar, koji će zajedno s Brodsko- posavskom županijom realizirati Obrtnička škola u Slavonskom Brodu. . Svi projekti su razvojnog karaktera te će uvelike doprinijeti kvalitetnije životu u BPŽ. Vrijednost bespovratnih sredstava za ova četiri projekta bit će ukupno 2 milijuna kuna", rekao je Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

Poziv se odnosi na ulaganja u komunalnu infrastrukturu (nerazvrstane ceste, županijske ceste, nogostupe, klizišta, biciklističke staze, lokalne vodovodne i kanalizacijske mreže, toplovode, male elektrane, infrastrukturne objekte u svrhu jačanja turističke ponude (šetnice, poučne staze, vidikovci, žičare) i socijalnu infrastrukturu (objekti osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, objekti predškolskog odgoja, učenički domovi, hospiciji, objekti zdravstvene namjene, domovi umirovljenika, kulturni centri, domovi kulture, vatrogasni domovi i ostali objekti javne namjene koji su na raspolaganju široj lokalnoj zajednici). 

„U projektu Centar za tehnološki razvoj ima jednu posebnu ulogu. Ovo je prvi puta da smo na tragu decentralizacije funkcija koje se spuštaju s razine Ministarstva regionalnog razvoja na regionalne koordinatore. U Republici Hrvatskoj je ukupno 21 koordinator te ćemo pokazati što smo do sada naučili, kako ćemo informirati naše potencijalne prijavitelje, općine i gradove u našoj županiji. Očekujemo ispred svake općine barem jedan projekt, tako da će u listopadu biti vrlo dinamično i gužva u CTR-u., rekla je Mirela Brechelmacher, direktorica CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije.

Najviši udjel Ministarstva u sufinanciranju projektne dokumentacije iznosi 95 % ukupno prihvatljivih troškova za projekte s područja I. skupine jedinica lokalne samouprave, 90 % za projekte s područja II. skupine te 85 % za projekte s područja III. skupine. Najviši iznos sredstava koji se može dodijeliti po podnositelju iznosi 1.000.000,00 kuna s PDV-om ukoliko je podnositelj općina ili grad, odnosno 2.000.000,00 kuna s PDV-om za županije. Neovisno o korisniku i području provedbe projekta vrijednost zahtjeva za dodjelu sredstava po pojedinačnom projektu ne smije biti manja od 100.000,00 kuna. 
„Sigurno da smo zadovoljni ovim projektom, jer su sva financiranja potrebne dokumentacije za izradbu i prijavu projekta, išla iz proračuna lokalne samouprave. Na ovaj način, sa svim onim uspješnim što radi CTR, uspijevamo se prijaviti za financiranje svih projekata koja su potrebni na ovom području. Na području općine Garčin u pripremi su dovršetak radova javne rasvjete te projekt izgradnje sportskog doma u općini Garčin“, rekao je Mato Grgić, načelnik općine Garčin.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
27/09/2017

Brodsko-posavska županija započela s projektom Eureka – rad s darovitom djecom

Milijun kuna za darovitu djecu

Danas je u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održan prvi sastanak projektnih partnera za projekt „Eureka – rad s darovitom djecom“.  Riječ je o projektu vrijednom 966.017,85 kuna, financiranom iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala, a provodit će ga Brodsko-posavska županija. 

Pripremu projekta radio je CTR –...

Danas je u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održan prvi sastanak projektnih partnera za projekt „Eureka – rad s darovitom djecom“.  Riječ je o projektu vrijednom 966.017,85 kuna, financiranom iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala, a provodit će ga Brodsko-posavska županija. 

Pripremu projekta radio je CTR – razvojna agencija Brodsko-posavske županije, a osim Brodsko-posavske županije koja je nositelj projekta, kao partneri se pojavljuje i šest srednjih i četiri osnovne škole s područja županije i to: Gimnazija Matija Mesić, Gimnazija Nova Gradiška, Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti, Srednja medicinska škola, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, Tehnička škola, Osnovna škola Ivan Filipović, Osnovna škola Mato Lovrak, Osnovna škola Vjekoslav Klaić, Osnovna škola Ivan Meštrović, a kao partner na projektu pojavljuje se i slavonskobrodska tvrtka Infolink d.o.o..

Na prvom sastanku projektnih partnera tema je bilo formiranje tima za provedbu projekta analiziran budžet projekta, raspored provedbe projektnih aktivnosti te podjela odgovornosti za provedbu projektnih aktivnosti. Iz sredstava projekta sve škole (osim Gimnazije Matija Mesić koja već posjeduje) opremit će se pametnim pločama te ostalom specijalističkom opremu za koju su škole iskazale interes. Oformit će se i mobilni tim kojem će na čelu biti psiholog, a koji će u ranoj fazi prepoznati nadarenu djecu. 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
27/09/2017

Održana uvodna konferencija projekta 'S osmijehom u školu 3'

Brodsko-posavska županija s projektom "S osmijehom u školu 3" osigurala je maksimalnih 8.000.000,00 kn bespovratnih sredstava, a projekt je vrijedan ukupno 9.785.188,80 kn. Sufinanciranje županije vlastitim sredstvima u projektu je 18,24% što iznosi 1.785.188,80 kn.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih nakon što je dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga UP.03.2.1.03 Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u...

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih nakon što je dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga UP.03.2.1.03 Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama - faza III. donijelo je Odluku o financiranju 50 projekata u ukupnome iznosu od 362.397.460,54 HRK bespovratnih sredstava kojom se financira i osigurava potpora za 2.672 učenika s teškoćama u razvoju.

Brodsko-posavska županija s projektom "S osmijehom u školu 3" osigurala je maksimalnih 8.000.000,00 kn bespovratnih sredstava, a projekt je vrijedan ukupno 9.785.188,80 kn. Sufinanciranje županije vlastitim sredstvima u projektu je 18,24% što iznosi 1.785.188,80 kn. Projektom će se osigurati potpora za 54 učenika s teškoćama u razvoju na području Brodsko-posavske županije kroz 4 godine.

Nositelj projekta je Brodsko-posavske županija, a partneri na projektu su OŠ „Vladimir Nazor“, Adžamovci, OŠ "Antun Matija Reljković" Bebrina, OŠ "Matija Antun Relković", Davor, OŠ "Viktor Car Emin" Donji Andrijevci, OŠ Dragalić OŠ "Vjekoslav Klaić" Garčin, OŠ „Augusta Šenoe“ Gundinci, OŠ „Mato Lovrak“, Nova Gradiška, OŠ „Ljudevit Gaj“, Nova Gradiška, OŠ Okučani , OŠ "Ivan Mažuranić" Sibinj, OŠ Sikirevci, OŠ "Josip Kozarac" Slavonski Šamac, OŠ „Stjepan Radić“ Oprisavci, OŠ "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Staro Petrovo Selo, OŠ "Ivan Filipović" Velika Kopanica, OŠ „Markovac“ Vrbova, Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, SŠ Matija Antun Reljković Slavonski Brod i Tehnička škola Slavonski Brod.

„Rekao bih da odgojno - obrazovni sustav ima za zadaću svim svojim polaznicima pružiti jednake uvjete za obrazovanje. Učenici s teškoćama u razvoju, posebna su skupina ranjivih mladih, ljudi, koja zaslužuju biti izjednačena sa svojim vršnjacima i zaslužuju imati jednake uvjete za rad i obrazovanje, kako bi se danas sutra što bolje pozicionirali na tržištu rada. Svi mi, koji činimo njihovu okolinu, dužni smo im omogućiti jedno od temeljnih ljudskih prava, a to je pravo na obrazovanje. Radna mjesta pomoćnika u nastavi, također su nezanemariv podatak, jer se ovaj projekt provodi kroz četiri godine, što daje i određenu sigurnost i djeci i pomoćnicima. Zahvalio bih Upravnom odjelu za obrazovanje BPŽ, na čelu s pročelnicom Anicom Vukašinović, ali i CTR na čelu s direktoricom Mirelom Brechelmacher, koji su dali izniman doprinos u realizaciji ovog projekta“, rekao je Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

„Brodsko- posavska županija, već četvrtu godinu za redom provodi projekt angažiranja pomoćnika u nastavi pod nazivom S osmijehom u školu 3. Razlika u odnosu na druge godine u provedbi ovoga projekta, je ta što smo osigurali sredstva za realizaciju projekta u naredne četiri godine. Sredstva nam omogućavaju održivost ovoga projekta i to prije svega financijsku održivost, koja nam je bila vrlo važna za realizaciju. Naglasila bih kako je vrlo zanimljivo, da imamo 5 učenika koji su unazad dvije godine imali neposrednu potporu i koji ove školske godine samostalno nastavljaju obrazovanje. Tako ćemo ove godine imati 54 učenika koja će imati svoje pomoćnike u nastavi u 18 srednjih škola i 3 osnovne škole. Za naredne četiri godine, osigurano nam je 9 750 000 kuna, od toga je 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Nakon postupka selekcije koji je proveo Zavoda za zapošljavanje u Slavonskom Brodu, proveli smo edukaciju naših pomoćnika u nastavi, a to je ujedno i obvezna aktivnost. Pomoćnici u nastavi dobivaju osnovna znanja za rad s djecom s poteškoćama u razvoju. Edukacije traje 20 sati, a ujedno im je i dodatna referenca na tržištu rada te mogućnost da se nakon ovoga projekta zaposle na nekim drugim projektima civilnog društva.“, kazala je v.d. pročelnica za Upravnog odjela za obrazovanje Brodsko- posavske županije.

Danas je u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održana Uvodna konferencija projekta „S osmijehom u školu 3“. Osiguravanjem pomoćnika u nastavi (54) utjecat će se na izjednačavanje mogućnosti učenika s teškoćama u razvoju s ostalim učenicima u Brodsko-posavskoj županiji kako bi postigli bolje rezultate u učenju, ojačali samopouzdanje i samopoštovanje i posebno učenici u adolescenciji), te se potpuno osamostalili. 

„CTR se ove godine kao agencija malo pomaknula u stranu, nismo više partneri, ali i dalje pružamo tehničku pomoć u provedbi projekta na svakodnevnoj razini. Surađujemo s koordinatorima i vjerujemo kako će ove godine projekt proteći bez većih poteškoća. Kako bi ovaj projekt bio svima što jednostavniji, a na što veće zadovoljstvo, Ministarstvo je pojednostavilo neke od postupaka. Tako će ove godine pomoćnici morati pisati samo mjesečne izvještaje o radu te će na temelju toga Županija svaka tri mjeseca slati financijska izvješća i povlačiti određeni dio troška za plaće pomoćnika. I ove godine smo se trudili prijaviti što je moguće veći broj djece. U pitanju su bila djeca čiji su roditelji u suradnji sa školom ishodili svu potrebnu dokumentaciju, kojom dokazuju potrebu za pomoćnikom u nastavi. Ovom prilikom pozivamo roditelje da se informiraju u školama, kakvu stvarnu pomoć učenici s teškoćama u razvoju dobivaju od asistenata. Namjera ovog projekta nije da učenik kroz cijelo osnovnoškolsko obrazovanje ima asistenta, nego da se učenik postupno osamostaljuje. Iznimka su učenici koji imaju veći fizički invaliditet, za koji je evidentno da im kroz cijeli sustav obrazovanja treba pomoć druge osobe“, naglasila je Mirela Brechelmacher, direktorica CTR- Razvojne agencije Brodsko-posavske županije.

Projekt će se prvenstveno usmjeriti na pomoć učenicima s teškoćama u razvoju putem osiguravanja neposredne potpore za njihovim potpunim , učinkovitim i ravnopravnim sudjelovanjem u odgojno-obrazovnom procesu u zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, u kretanju, pri uzimanju hrane i pića, u obavljanju higijenskih potreba, u svakidašnjim nastavnim, izvannastavnim i izvanučioničkim aktivnostima prema izrađenom programu rada prema potrebama svakog pojedinog učenika.

„Pozdravljamo ovakvu inicijativu naše županije te smo izuzetno sretni što se imamo priliku uključiti u ovaj projekt. Držim da učenici s teškoćama uvijek trebaju dodatnu potporu, a mi im to trebamo omogućiti. U okviru naše škole, ove godine će samo jedan učenik imati pomoćnika u nastavi. Osim samih pomoćnika u nastavi, učenici će od sada imati i podršku od koordinatora koji su zaduženi za pomoćnike u nastavi, ali i mene kao ravnatelja. Roditelji su također uključeni u ovaj projekt, usudila bih se reći i puno više nego inače. U školi razgovaraju s pomoćnicima u nastavi, oni su u njihovim kućama i nadamo se kako će to polučiti velike rezultate“, istaknula je Vikica Lukić, ravnateljica Tehničke škole Slavonski Brod.

 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
26/09/2017

Održane četiri radionice u sklopu projekta JENTRAP

Ukupna vrijednost projekta iznosi 889.656,92 EUR od čega udio na hrvatskoj strani iznosi 445.204,07 EUR. Projekt se financira iz IPA II Prekograničnog programa Hrvatska-Srbija 2007-2013. Od ukupnog iznosa projekta, oko 70 posto sredstava namijenjeno je za nabavu opreme za zaštitu i spašavanje od poplava.


Poplave su nepogoda koja ne poznaje zemljopisne granice. Upravo su takve situacije primjer nužnosti prekogranične suradnje zemalja kako bi se pravovremeno i jednako kvalitetno odgovorilo na krizne situacije koje potencijalno mogu dovesti do katastrofalnih posljedica za stanovništvo regije. Stoga su Brodsko-posavska županija i Grad Šabac zajedno pripremili projekt pod...


Poplave su nepogoda koja ne poznaje zemljopisne granice. Upravo su takve situacije primjer nužnosti prekogranične suradnje zemalja kako bi se pravovremeno i jednako kvalitetno odgovorilo na krizne situacije koje potencijalno mogu dovesti do katastrofalnih posljedica za stanovništvo regije. Stoga su Brodsko-posavska županija i Grad Šabac zajedno pripremili projekt pod nazivom „JENTRAP - Joint Contribution to Enhanced Transnational Emergency Preparedness in the Sava Basin“ („Zajednički doprinos transnacionalnoj spremnosti za izvanredne situacije u slivu rijeke Save“), čija će provedba omogućiti ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda poput poplava, koje su posebno pogodile naše krajeve u svibnju 2014. godine.
Tako je jučer u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije, u skladu s planiranim aktivnostima održana radionica za sudionike projekta, a sastojala se iz četiri dijela: strategija – o sustavu Civilne zaštite i upotrebi sustava u slučaju poplave uzrokovane izlijevanjem vodotoka te zadaćama sudionika u provođenju mjera zaštite i spašavanja, logistika – Državni plan obrane od poplave segmentiran na prostor provođenja programa usmjeren na pravne osobe zadužene za provedbu programa te njihove kapacitete, potencijale i koordinaciju s jedinicama lokalne samouprave, spašavanje na vodi – o postojećoj organizaciji spašavanja, prioritetima osobnoj i skupnoj opremi te aktivnostima spasilaca i hitne intervencije – o ulozi hitne medicinske pomoći u poplavama, organizaciji pružanja hitne pomoći i postupcima u pružanju prve pomoći. 
Brodsko-posavska županija je vodeći prijavitelj projekta čija je provedba započela 9. studenoga 2016. godine. Nositelj projekta u Republici Srbiji je Grad Šabac, a kao partneri u provedbi projekta također sudjeluju CTR - Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o., Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Slavonski Brod, Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije te Zavod za javno zdravlje Šabac.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 889.656,92 EUR od čega udio na hrvatskoj strani iznosi 445.204,07 EUR. Projekt se financira iz IPA II Prekograničnog programa Hrvatska-Srbija 2007-2013. Od ukupnog iznosa projekta, oko 70 posto sredstava namijenjeno je za nabavu opreme za zaštitu i spašavanje od poplava.
- „U tijeku je provedba programa JENTRAP. U našoj županiji se održavaju radionice koje ukazuje na primjer ponašanja, odnosno postupanja u raznim kriznim situacijama. Održat će se nekoliko radionica, koje su u programu koji je odobren. Podsjećamo, dobili smo 450. 000 eura u opremi, a između ostalog sada ćemo imati i edukacije za krizne situacije. U sklopu radionica, u tijeku je i javna nabavka opreme koju smo dobili. Ovdje danas, s nama je i delegacija iz Šapca, naši prekogranični partneri, čiju delegaciju predvodi predsjednik skupštine grada Šapca, Nemanja Pajić. Osim ovog projekta, uvijek kada smo zajedno, razgovaramo i o novim programima, kao jednom od mogućnosti, kako bi proširili suradnju, ne samo na ovaj dio projekta, nego i na neke druge dijelove života. Određena nesreća, u ovom slučaju poplave, spojile su grad Šabac i Brodsko- posavsku županiju i ovim programom se zapravo pripremamo za jedan takav slučaj elementarne nepogode. Ovaj program omogućit će nam bolje snalaženje u situacijama el. nepogode, bolju organizaciju, ali i bolju potporu u materijalnom i tehničkom smislu“, rekao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.
Opći cilj projekta je postići transnacionalnu spremnost za obranu od poplava i smanjenje šteta od poplave u slivu rijeke Save. Specifični ciljevi projekta su: podržati djelotvornu pripravnost kriznih stožera za opasnost od poplava u Brodsko-posavskoj županiji i općini Šabac te podržati zajedničke poboljšane mjere sigurnosti i zaštite okoliša te sustav ranog upozorenja za površinske vode.
Kao ciljane skupine projekta istaknuti su krizni stožeri – Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Krizni štab Grada Šabca te njihovi ključni zavodi: Zavod za javno zdravstvo, Zavod i službe za hitnu medicinu, spasilačke službe i timovi, vatrogasne postrojbe, nevladine organizacije, lokalne i regionalne vlasti u slivu rijeke Save.
- „Jako mi je drago što smo u projektu došli do te faze kada krećemo sa radionicama. Ono što je najvažnije je razmjena iskustava te da rezimiramo zajedno, što je bilo dobro 2014. godine, a što nije. Posebno me raduje, način na koji će naša županija i grad Šabac surađivati, kada su u pitanju izvanredne situacije. Naglasio bih, kako je najvažnije, kako će mi, u suradnji, odgovarati na izazove koji će biti postavljeni pred nas, stožer za izvanredne situacije. U mnogome, očekujem puno od ove suradnje“, rekao je Nemanja Pajić, predsjednik Skupštine općine Šabac.
Očekivani rezultati koji će se ostvariti provedbom ovog projekta su unaprijeđeni tehnički i operativni kapaciteti kriznih stožera, poboljšan monitoring okoliša i spremnost nadležnih službi za krizne situacije, a građani će biti upoznati s načinima postupanja i prekograničnim odnosima u izvanrednim situacijama. 
 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200