Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji
26/02/2020

Cjeloživotnim učenjem do svog mjesta na tržištu rada

Okrugli stol dio je projekta "Suradnja za uspjeh 3", koji se u potpunosti financira sredstvima Europskog socijalnog fonda i to putem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Vrijednost ovoga projekta je 1.693.623,86 kuna te je u cijelosti riječ o bespovratnim sredstvima Europske unije.

SLAVONSKI BROD - 'Kako biti zaposlen danas i u budućnosti?' naziv je Okruglog stola danas održanog u slavonskobrodskoj Gradskoj knjižnici, a kojemu je prvenstveni cilj bio osvijestiti nezaposlene ranjive skupine društva o mogućnostima korištenja europskih...

SLAVONSKI BROD - 'Kako biti zaposlen danas i u budućnosti?' naziv je Okruglog stola danas održanog u slavonskobrodskoj Gradskoj knjižnici, a kojemu je prvenstveni cilj bio osvijestiti nezaposlene ranjive skupine društva o mogućnostima korištenja europskih potpora za njihovu edukaciju, a samim time i veću zapošljivost na tržištu rada. 

Okrugli stol dio je projekta "Suradnja za uspjeh 3", koji se u potpunosti financira sredstvima Europskog socijalnog fonda i to putem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Vrijednost ovoga projekta je 1.693.623,86 kuna te je u cijelosti riječ o bespovratnim sredstvima Europske unije. Nositelj projekta je Centar za razvoj Brodsko-posavske županije, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Slavonski Brod, Brodsko-posavska županija i Udruga Vrapčići.

-  Okruglim stolom cilj je podignuti javnost na razinu interesa za rješavanje problema nezaposlenosti. Tu svoju značajnu ulogu igraju Lokalna partnerstva za zapošljavanje koja postoje dugi niz godina i koja su okrenuta provedbi razvojnih projekata na području zapošljavanja, socijalnog uključivanja i obrazovanja i to kroz činjenicu da je riječ o partnerstvu lokalnih tvrtki i javnih ustanova i institucija preko kojih se uspostavlja povezanost između poslodavaca i tržišta rada. - istaknuo je Robert Babić, viši savjetnik i stručnjak za tržište rada koji je bio današnji moderator rasprave. 

Suradnja za uspjeh 3 projekt je kojim se mogućnost zapošljavanja nudi posebno ranjivim skupinama. - Projekt je pomoć za zapošljavanje i samozapošljavanje. Tu je potrebno ljude educirati s obzirom na to da je tržište rada vrlo aktivno i da se trendovi mijenjaju te da se bez cjeloživotnog učenja ne može postići napredak u karijeri niti u zapošljavanju - istaknuo je Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koji je, govoreći danas na Okruglom stolu, istaknuo kako je dodatna prednost "Suradnje za uspjeh" činjenica da se financijska sredstva s državne spuštaju na lokalnu razinu. 

To da je projekt rezultat kontinuiranog napora Brodsko-posavske županije u rješavanju pitanja nezaposlenosti s kojom se bore već dulji niz godina, istaknula je i Mirela Brechelmaher, iz Centra za razvoj Brodsko-posavske županije. Kroz njega se zapravo, dodala je, ispunjavaju potrebe onih koji žele podići svoju zapošljivost na tržištu rada. Jedna od onih skupina koja je prošla kroz ovaj projekt jesu žene educirane za zanimanje njegovatelja, a od kojih većina planira pokrenuti poduzetništvo kroz brigu za stare i nemoćne dok tek manji dio njih kani otići u inozemstvo.

U okviru projekta provođene su i edukacije za članove partnerstva. - U prvom redu to su bile aktivnosti usmjerene, neću reći na osobni razvoj, nego na ono što će doprinijeti poslodavcu kod kojeg naši predstavnici rade, tako da smo za njih ciljano organizirali takvu edukaciju. A sve u cilju boljeg rada Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, jer nas sada čeka izrada nove županijske razvojne strategije koja će se zvati "Plan razvoja Brodsko-posavske županije 2021.-2027.", a gdje očekujemo, na tragu svega što nam se događa i po pitanju demografije i konstantnog pada nezaposlenosti, da ćemo osmisliti one mjere koje će gradovi, županija i općine provoditi i sufinancirati kako bi se ljudi prekvalificirali i unaprijedili svoje znanje te tako udovoljili potrebama tržišta - kazala je Brechelmaher.

Tijekom provođenja projekta obavljeno je i ispitivanje tržišta kojemu je cilj bio doznati što nezaposleni vide kao osnovni problem te što je po njima potrebno učiniti kako bi se problem nezaposlenosti sveo na što manju moguću mjeru. Većina ih je, kazala je Olgica Klepač, znanstvenica iz područja sociologije, kao problem istaknula zapošljavanje 'preko veze', problem zapošljavanja starijih, posebice žena, dok su kao pozitivan primjer isticali mjere Zavoda za zapošljavanje. 

Jedni od onih koji su sudjelovali u edukacijama održanim u sklopu "Suradnje za uspjeh 3" je i Udruga Regoč. - Organizirali smo različite radionice te smo odradili i dio koji se odnosi na mogućnosti samozapošljavanja ove kategorije. Mislim da je lokalno partnerstvo za zapošljavanje prava stvar koja otvara mogućnost umrežavanja mnogih dionika u Brodsko-posavskoj županiji kojima je u interesu i da se povežu i da zajedno rade i da nađu partnere na projektima, a samim time pomažemo i zajednici - istaknula je Mirjana Jakovčev koja je i dopredsjednica Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, dodavši ovom prilikom kako će jedan od ciljeva u idućem razdoblju, biti uključivanje većeg broja poslodavaca. 

Projekt „Suradnja za uspjeh 3" financira se iz Europskog socijalnog fonda putem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Vrijednost projekta je 1.693.623,86 kuna, a toliko iznose i bespovratna sredstva odnosno EU potpora.

Izvor: SBplus.hr

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
25/02/2020

Uz predstojeći Okrugli stol pod nazivom: 'Kako biti zaposlen danas i u budućnosti?'

Razgovor sa zamjenikom župana Stjepanom Bošnjakovićem: I pripadnici ranjivih skupina društva mogu imati stalni posao.


Slavonski Brod, 24. veljače 2020.Uz predstojeći Okrugli stol na temu "Kako biti zaposlen danas i u budućnosti?" koji će se održati u srijedu, 26. veljače 2020. godine u Gradskoj knjižnici, na pitanja koja će biti i tema spomenutog okruglog stola odgovorio je...


Slavonski Brod, 24. veljače 2020.Uz predstojeći Okrugli stol na temu "Kako biti zaposlen danas i u budućnosti?" koji će se održati u srijedu, 26. veljače 2020. godine u Gradskoj knjižnici, na pitanja koja će biti i tema spomenutog okruglog stola odgovorio je zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

1. Ranjivim skupinama društva, kao što su mladi, žene, osobe s invaliditetom, teže je naći posao. Projekt „Suradnja za uspjeh 3" je usmjeren prema njihovom lakšem zapošljavanju?  

Da, projekt „Suradnja za uspjeh 3" usmjeren je na olakšavanje zapošljavanja ranjivih skupina društva. U okviru projekta provode se razne edukacije kako bi se nezaposlene osobe ranjivih skupina društva više osposobile za rad, a daju se i financijski poticaji te značajno subvencioniraju oni pojedinci koji će pokrenuti neki svoj obrt, OPG ili tvrtku, odnosno oni koji se samozaposle. Projekt se potpunosti financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a vrijednost projekta je oko 1 milijun i 700 tisuća kuna.

2. Tko je osmislio projekt „Suradnja za uspjeh?"

Centar za razvoj Brodsko-posavske županije (CTR) osmislio je projekte Suradnja za uspjeh 1, 2 i 3. Naša razvojna agencija među najuspješnijim je takvim ustanovama u državi jer zaista brojnim projektima financiranim iz europskih fondova pomaže razvoju naše županije. Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZZ) je partner na projektu, a ne nositelj projekta što znači da je projekt osmišljen kako bi dodatno pomogao zapošljivosti ranjivih skupina društva pored već uobičajenih mjera HZZZ-a. Na taj način, pored naših i državnih sredstava, a putem ovog projekta, osigurana su i europska sredstva za pomoć pri zapošljavanju.

3. Osim što obnašate dužnost zamjenika župana, Vi ste i predsjednik Lokalnog partnerstva za zapošljavanje - LPZ-a? Što je to partnerstvo?

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje noviji je model za jačanje ljudskih potencijala u skladu s potrebama tržišta rada. To je partnerstvo lokalnih tvrtki i javnih ustanova i institucija preko kojeg se uspostavlja povezanost između potreba tržišta rada i poslodavaca. U nekim europskim regijama taj model je značajno pomogao poslodavcima da bolje shvate kakav im je profil radnika potreban, a posloprimcima da postanu taj profil i olakšaju si zapošljavanje. LPZ ima važnu ulogu u provedbi Strategije razvoja ljudskih potencijala naše županije, a kao predsjednik LPZ-a Brodsko-posavske županije želja mi je učiniti ovaj koncept općeprihvaćenim i produktivnim i kod nas.

4. U ovu srijedu ste panelist na Okruglom stolu u Gradskoj knjižnici na temu „Kako biti zaposlen danas i u budućnosti?" Kojoj se publici obraćate?

Na Okruglom stolu sudjeluju Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, dr. sc. Olgica Klepač, znanstvenica iz područja sociologije i ja osobno. Pokušat ćemo objasniti kakvi su trendovi u zapošljavanju sada, a kakvi će biti u budućnosti. Ovim Okruglim stolom želimo osvijestiti nezaposlene ranjive skupine društva da postoje razne mogućnosti i potpore iz europskih fondova da se educiraju, zaposle i ostvare svoje potencijale. Pozivam sve zainteresirane za ovu temu da nam se pridruže naOkruglom stolu u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu u srijedu u 11,00 sati. 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
21/02/2020

Nova Nacionalna klasifikacija statističkih regija 2021. (HR_NUTS 2021.)

HR NUTS 2021. čini statističku osnovu za učinkovito vođenje regionalne razvojne politike, za socioekonomske analize i za postizanje ciljeva socijalne i ekonomske kohezije.

Obavještavamo Vas da je s početkom 2020. godine u primjeni nova Nacionalna klasifikacija statističkih regija 2021. (HR_NUTS 2021.) čime prestaje važiti Nacionalna klasifikacija prostornih jedinica za statistiku 2012. (NKPJS 2012.) prema kojoj je Republika Hrvatska bila podijeljena na dvije NUTS 2 regije.

Nova klasifikacija HR_NUTS 2021. objavljena je u Narodnim novinama...

Obavještavamo Vas da je s početkom 2020. godine u primjeni nova Nacionalna klasifikacija statističkih regija 2021. (HR_NUTS 2021.) čime prestaje važiti Nacionalna klasifikacija prostornih jedinica za statistiku 2012. (NKPJS 2012.) prema kojoj je Republika Hrvatska bila podijeljena na dvije NUTS 2 regije.

Nova klasifikacija HR_NUTS 2021. objavljena je u Narodnim novinama 125/2019 te su njome uvedene 4 statističke regije: Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Grad Zagreb i Sjeverna Hrvatska.

Brodsko-posavska županija pripada statističkoj regiji Panonska Hrvatska zajedno sa Bjelovarsko-bilogorskom, Virovitičko-podravskom, Požeško-slavonskom, Sisačko-moslavačkom, Osječko-baranjskom, Vukovarsko-srijemskom i Karlovačkom županijom.

HR NUTS 2021. čini statističku osnovu za učinkovito vođenje regionalne razvojne politike, za socioekonomske analize i za postizanje ciljeva socijalne i ekonomske kohezije.

Obavijest o primjeni nova Nacionalna klasifikacija statističkih regija 2021. (HR_NUTS 2021.) 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
19/02/2020

Poziv - Uspostava reciklažnih dvorišta

Prihvatljive projektne aktivnosti po ovom Pozivu vezane su isključivo za građenje i opremanje novih reciklažnih dvorišta, odnosno uz nabavu mobilnih jedinica.

 Svrha Poziva je doprinos povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište.
Glavna svrha uspostave reciklažnih dvorišta je:
a) potaknuti i povećati odvajanje te prikupljanje problematičnog otpada iz kućanstava te njegovu odgovarajuću oporabu ili zbrinjavanje;
b) potaknuti i...

 Svrha Poziva je doprinos povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište.
Glavna svrha uspostave reciklažnih dvorišta je:
a) potaknuti i povećati odvajanje te prikupljanje problematičnog otpada iz kućanstava te njegovu odgovarajuću oporabu ili zbrinjavanje;
b) potaknuti i povećati odvajanje te prikupljanje električnog i elektroničkog otpada, osim otpada za kojeg postoje odgovarajuće usluge besplatnog odvoza takvog otpada iz kućanstava;
c) potaknuti i povećati prikupljanje glomaznog otpada manjih dimenzija i mase (uključujući dio otpada nastalog tijekom provedbe manjih građevinskih zahvata u kućanstvima);
d) potaknuti i povećati prikupljanje posebnih kategorija otpada kao npr. ambalaže koja se ne nalazi u sustavu povratne naknade, te plastike koja nije ambalažni otpad.
Očekuje se da će bolje informiranje građana o odvojenom prikupljanju komunalnog otpada, obavještavanjem kućanstava na određenom području o lokaciji reciklažnog dvorišta i mogućnostima predaje otpada bez naknade postići cilj da građani ne odlažu problematični otpad, manje količine glomaznog otpada i druge korisne sastavnice komunalnog otpada u spremnike za miješani komunalni otpad ili da isti nepropisno odbacuju u okoliš.

Više informacija pogledajte OVDJE. 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
18/02/2020

Program održivog razvoja lokalne zajednice

Cilj Programa je pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji potpomognutih područja u skladu s njihovim razvojnim posebnostima i u svrhu uravnoteženog regionalnog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske.

Ministarstvo prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice (u nastavku teksta: Program) u 2020. godini nastavlja poticati razvoj područja koja su u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 147/14, 123/17 i 118/18), stekla status potpomognutog područja.

Cilj Programa je pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji...

Ministarstvo prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice (u nastavku teksta: Program) u 2020. godini nastavlja poticati razvoj područja koja su u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 147/14, 123/17 i 118/18), stekla status potpomognutog područja.

Cilj Programa je pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji potpomognutih područja u skladu s njihovim razvojnim posebnostima i u svrhu uravnoteženog regionalnog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske.

Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku u unapređenju i razvoju društvene, javne, komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture.

Korisnici Programa u širem smislu su svi stanovnici lokalne zajednice na potpomognutim područjima koji imaju korist od provedbenih aktivnosti Programa.

U užem smislu, korisnici su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su stekle status potpomognutog područja i njihove ciljane skupine koje nakon provedbe projekta preuzimaju inicijativu daljnjeg širenja aktivnosti i prepoznatih prioriteta za potrebe lokalnog stanovništva.

Pozivaju se sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave sa statusom potpomognutog područja te jedinice područne (regionalne) samouprave da u skladu sa Zakonom o potpomognutim područjima (Narodne novine, br. 118/18) kao nositelji upravljanja razvojem potpomognutih područja, dostave svoje zahtjeve za sufinanciranje projekata u 2020. godini, usklađene s ciljevima Programa.

Program održivog razvoja lokalne zajednice 2020. (288kb)

JAVNI POZIV ZA ISKAZ INTERESA

Smjernice za podnositelje zahtjeva

Kriteriji bodovanja projektnih prijedloga

 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
18/02/2020

Na portalu e-savjetovanje objavljen Nacrt natječaja za tip operacije 6.4.1 i Nacrt natječaja za tip operacije 6.2.1

Pozivamo vas na aktivno sudjelovanje u savjetovanju davanjem konstruktivnih komentara i prijedloga na tekst natječaja, najkasnije do 24. veljače 2020. godine za Nacrt natječaja za tip operacije 6.4.1. ”Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima. Odnosno, najkasnije do 28. veljače 2020. godine za Nacrt natječaja za tip operacije 6.2.1. ”Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima”

Putem portala e-savjetovanje, za javnu raspravu dostupan je Nacrt natječaja za provedbu tipa operacije 6.4.1. ”Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” te Nacrt natječaja za tip operacije 6.2.1. ”Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” iz...

Putem portala e-savjetovanje, za javnu raspravu dostupan je Nacrt natječaja za provedbu tipa operacije 6.4.1. ”Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” te Nacrt natječaja za tip operacije 6.2.1. ”Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

U skladu s obvezama iz članka 18. stavka 4. Pravilnika o provedbi mjera ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Upravljačko tijelo, Ministarstvo poljoprivrede, objavilo je Nacrt natječaja radi savjetovanja s javnošću. Podsjećamo da je Pravilnik o provedbi mjera Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., koji zamjenjuje veliki broj dosadašnjih pravilnika za pojedine mjere, podmjere i tipove operacija objavljen u Narodnim novinama br. 91/19. Ovim pravilnikom ujednačene su procedure i provedba postupka dodjele potpora, a svi će natječaji prethodno biti objavljeni na sustavu e-savjetovanja kako bi korisnici i svi ostali dionici mogli aktivno, transparentno i pravovremeno sudjelovati u kreiranju natječajnih pravila.

Pozivamo vas na aktivno sudjelovanje u savjetovanju davanjem konstruktivnih komentara i prijedloga na tekst natječaja, najkasnije do 24. veljače 2020. godine za Nacrt natječaja za tip operacije 6.4.1. ”Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima. Odnosno, najkasnije do 28. veljače 2020. godine za Nacrt natječaja za tip operacije 6.2.1. ”Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima”

Nacrte natječaja možete pronaći na poveznicama: 6.4.1. i 6.2.1.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200