Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji
20/11/2018

Izbor za najuspješniji lokalni EU projekt u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2016.-2017.

Čestitamo pobjednicima, ali i svim ostalim uspješnim projektima koji su sudjelovali u ovogodišnjem Izboru.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je u razdoblju od lipnja do rujna 2018. godine putem otvorenog glasovanja na internetskoj stranici

https://strukturnifondovi.hr/izbor-za-najuspjesniji-lokalni-eu-projekt-2016-2017/glasovanje/

...

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je u razdoblju od lipnja do rujna 2018. godine putem otvorenog glasovanja na internetskoj stranici

https://strukturnifondovi.hr/izbor-za-najuspjesniji-lokalni-eu-projekt-2016-2017/glasovanje/

provodilo „Izbor za najuspješniji lokalni EU projekt u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2016.-2017.“. 
Svrha održavanja ovoga izbora je dodatna promocija uspješnih projekata financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te ujedno informiranje cjelokupne javnosti o mogućnostima korištenja financijskih sredstava koja su na raspolaganju Republici Hrvatskoj. 

Provedeni projekti odnose se na brojna područja: poduzetništvo i razvoj poslovne infrastrukture, istraživanje i inovacije, zaštitu okoliša, socijalnu uključenost i zapošljavanje te poljoprivredu i zastupljeni su na području cijele Hrvatske, od Srijema i Slavonije preko Zagreba i Like do Istre i Dalmacije. Izbor za najuspješniji lokalni EU projekt u Hrvatskoj se održava već nekoliko godina zaredom te, osim u svrhu prezentacije i promocije projekata financiranih EU sredstvima, nominirani projekti ujedno služe kao vrijedni primjeri uspješno provedenih projekata čime se ukazuje na doprinos i značaj koji projekti sufinancirani sredstvima Europske unije imaju za poboljšanje životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te svih hrvatskih građana, odnosno cjelokupnog gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

Projekti koji su u ovogodišnje tri kategorije dobili najviše glasova i time ponijeli titulu najuspješnijeg lokalnog EU projekta u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2016.-2017. su:

KATEGORIJA: INVESTICIJSKI I INFRASTRUKTURNI PROJEKTI
PODRUČJA ULAGANJA:  promet, energetika, zaštita okoliša, informacijske i komunikacijske tehnologije, razvoj poduzetništva i istraživačkih djelatnosti, razvoj novih radnih mjesta u Europi, ulaganja u ruralna područja.
Dobitnik nagrade „Najuspješniji lokalni EU projekt u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2016.-2017.“: Panonski drvni centar kompetencija
Više informacija o projektu dostupno je na poveznici https://strukturnifondovi.hr/projekti/panonski-drvni-centar-kompetencija/ 

KATEGORIJA: DRUŠTVENI PROJEKTI
PODRUČJA ULAGANJA: poticanje poduzetništva, pružanje pomoći u pronalaženju boljih radnih mjesta i uspostavi pravednijih mogućnosti za sve građane Europske unije prilikom zapošljavanja, pri čemu se temeljna ulaganja odnose na ulaganja u ljudske resurse
Dobitnik nagrade „Najuspješniji lokalni EU projekt u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2016.-2017.“: Socijalna košarica
Više informacija o projektu dostupno je na poveznici https://strukturnifondovi.hr/projekti/socijalna-kosarica/

KATEGORIJA: MEĐUNARODNI PROJEKTI
PODRUČJA ULAGANJA: zajednički izazovi europskih zemalja koji su identificirani u pograničnim regijama, poput loše dostupnosti, neodgovarajućeg poslovnog okruženja i suradnje između obrazovnih institucija, uz istovremeno jačanje suradnje u svrhu općeg i ravnomjernog razvoja Europe
Dobitnik nagrade „Najuspješniji lokalni EU projekt u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2016.-2017.“: HIKING EUROPE – Otkrivanje ruralne Europe kroz pješačke staze
Više informacija o projektu dostupno je na poveznici https://strukturnifondovi.hr/projekti/hiking-europe-otkrivanje-ruralne-europe-kroz-pjesacke-staze/

Čestitamo pobjednicima, ali i svim ostalim uspješnim projektima koji su sudjelovali u ovogodišnjem Izboru.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
20/11/2018 Poduzetništvo

Uključite se u razvojni program Pokreni nešto svoje

Za financiranje projekata u okviru trećeg kruga natječaja osiguran je iznos ukupne vrijednosti od 504.000,00 kuna, dok će projekti koji se prijavljuju biti sufinancirani iz programa u vrijednosti do 72.000,00 kuna.

Razvojni program „Pokreni nešto svoje“ namijenjen je poduzetnicima početnicima i mikro poduzećima odgovarajući na njihove potrebe za početak i razvoj poslovanja. Kroz dva dosadašnja izdanja projekta prošlo je više od 700 prijava i dodijeljeno je gotovo milijun kuna za 13 uspješnih poduzetničkih projekata. Ove godine...

Razvojni program „Pokreni nešto svoje“ namijenjen je poduzetnicima početnicima i mikro poduzećima odgovarajući na njihove potrebe za početak i razvoj poslovanja. Kroz dva dosadašnja izdanja projekta prošlo je više od 700 prijava i dodijeljeno je gotovo milijun kuna za 13 uspješnih poduzetničkih projekata. Ove godine program doživljava svoje treće izdanje u organizaciji ACT Grupe, vodećeg primjera društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i regiji, podržavajući projekte s pozitivnim društvenim utjecajem kroz mentorsku podršku, dok je Philip Morris Zagreb d.o.o. i ove godine osigurao bespovratna financijska sredstva za sedam novih projekata.

Program je namijenjen postojećim društvenim poduzećima, društvenim poduzećima u nastajanju, inovativnim start-upovima te poduzetnicima početnicima s društveno-poduzetničkom idejom, odnosno poduzetničkom idejom koja će imati pozitivan utjecaj na društvo ili okoliš.

Za financiranje projekata u okviru trećeg kruga natječaja osiguran je iznos ukupne vrijednosti od 504.000,00 kuna, dok će projekti koji se prijavljuju biti sufinancirani iz programa u vrijednosti do 72.000,00 kuna.

Prijave za novi natječaj otvorene su do 14. prosinca 2018. godine do 12 sati na web stranici www.pokreninestosvoje.hr, a rezultati natječaja će biti javno predstavljeni te objavljeni 28. veljače 2019.

Dobitnici 2. generacije programa "Pokreni nešto svoje" predstavili su svoj rad u kratkom promo videu na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=do-7Bv5Bh00

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
16/11/2018

Održani Partnerski sastanak te sastanak Upravnog odbora projekta ROSIS4H

Vrijednost projekta iznosi 564.258 EUR, od čega će 324.197 EUR biti realizirano u Brodsko-posavskoj županiji. CTR - Razvojna agencija Brodsko- posavske županije realizirat će 122.358,54 € bespovratnih sredstava, Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije (99.490,98 €), a Srednja škola „Matija Antun Reljković“ (53.718,59 €).

Danas su u Slavonskom Brodu, u sklopu projekta ROSIS4H, održani Partnerski sastanak te sastanak Upravnog odbora projekta na kojima se napravio presjek implementiranih i plan budućih projektnih aktivnosti te mjere internog osiguranja kvalitete projekta.

Također, djelatnici Centra...

Danas su u Slavonskom Brodu, u sklopu projekta ROSIS4H, održani Partnerski sastanak te sastanak Upravnog odbora projekta na kojima se napravio presjek implementiranih i plan budućih projektnih aktivnosti te mjere internog osiguranja kvalitete projekta.

Također, djelatnici Centra za razvoj Brodsko-posavske županije su prenijeli vlastita iskustva koja su stekli sudjelovanjem, odnosno pružanjem potpore u pisanju i provođenju projekata iz pretpristupnih fondova EU za razdoblje 2007.-2013. godine u području hortikulture djelatnicima Grada Šapca te izazove s kojima su se susretali u provedbi istih.

Drugi dio partnerskih organizacija, odnosno profesori i stručnjaci Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije i Srednje škole „Matija Antuna Reljkovića“ ugostili su profesore Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika – Šabac te uz obilazak oba imanja te opreme i laboratorija, razmijenili su iskustva o vlastitoj proizvodnji te pružanju usluga u proizvodnji i preradi u hortikulturi.

Projekt ROSIS4H - Rediscovering Opportunities through Sustainable Impact in Supporting Horticulture development in the cross border area (Otkrivanje mogućnosti za održivi utjecaj na razvoj hortikulture u prekograničnom području.), je realiziran u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. Vrijednost projekta iznosi 564.258,22 EUR, od čega je vrijednost sufinanciranja od strane EU 479.619,46 EUR, a traje 21 mjesec.

Cilj projekta je podržati jačanje konkurentnosti u hortikulturi kroz kapitalizaciju rezultata prethodnog projekta (Rosis, Rosas, Rosarum) i poboljšanje učinkovitosti relevantnih centara kompetencija. Njihov utjecaj pojačat će se integracijom poduzetničkih potpornih institucija, klastera, obrazovnih i znanstveno-istraživačkih institucija i poduzetnika u virtualni prekogranični centar kompetencija koristeći inovativna IT rješenja poput e-platforme, organiziranjem B2B sastanaka, sudjelovanjem na sajmovima, jačanjem kapaciteta centara kompetencija, partnerskih škola, istraživačkih i poduzetničkih potpornih institucija.

 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
16/11/2018 Poduzetništvo

Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske e tehnologije (IKT) - 2

Ovim Pozivom potiču se MSP-ovi na primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije radi unapređenja poslovnih procesa, integriranja poslovnih funkcija, učinkovite organizacije tijeka rada, poboljšanja interakcije s klijentima i dobavljačima te poboljšanja tržišnog položaja poduzeća.

Svrha ovog Poziva: Jačanje tržišne pozicije, povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poslovanja MSP-a primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije kao i podrška razvoju informacijskog društva u RH.

Predmet ovog Poziva: Ovim Pozivom potiču se MSP-ovi na primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije radi unapređenja poslovnih procesa,...

Svrha ovog Poziva: Jačanje tržišne pozicije, povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poslovanja MSP-a primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije kao i podrška razvoju informacijskog društva u RH.

Predmet ovog Poziva: Ovim Pozivom potiču se MSP-ovi na primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije radi unapređenja poslovnih procesa, integriranja poslovnih funkcija, učinkovite organizacije tijeka rada, poboljšanja interakcije s klijentima i dobavljačima te poboljšanja tržišnog položaja poduzeća.

Ukupna bespovratna sredstava: 200.000.000,00 kn

Minimalni iznos bespovratnih sredstava: 80.000,00 kn

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava: 1.000.000,00 kn

Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog Poziva: Mikro poduzetnici, Mali poduzetnici, Srednji poduzetnici

Područja: Malo i srednje poduzetništvo

Sažetak: Ovim Pozivom doprinijet će se rješavanju identificiranih slabosti u MSP vezanih uz nedostatnu primjenu rješenja informacijske i komunikacijske tehnologije u poslovnim procesima s ciljem povećanja njihove konkurentnosti. Dodjelom potpora male vrijednosti potiču se MSP-ovi na primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije radi unapređenja poslovnih procesa, integriranja poslovnih funkcija, učinkovite organizacije tijeka rada, poboljšanja interakcije s klijentima i dobavljačima te poboljšanja tržišnog položaja poduzeća.

Obrasci, prilozi i upute za prijavitelje

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
16/11/2018

Radionice - Investicijske platforme: pametni gradovi i pametni otoci u Republici Hrvatskoj

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Europska investicijska banka potpisali su u kolovozu 2018. Savjetodavni ugovor o uspostavi investicijskih platformi za pametne otoke i pametne gradove. U sklopu navedenog ugovora predviđena je organizacija 5 regionalnih radionica usmjerenih na lokalne dionike s ciljem upoznavanja s financijskim instrumentima i investicijskim platformama.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Europska investicijska banka potpisali su u kolovozu 2018. Savjetodavni ugovor o uspostavi investicijskih platformi za pametne otoke i pametne gradove. U sklopu navedenog ugovora predviđena je organizacija 5 regionalnih radionica usmjerenih na lokalne dionike s ciljem upoznavanja s financijskim instrumentima i investicijskim platformama.
...

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Europska investicijska banka potpisali su u kolovozu 2018. Savjetodavni ugovor o uspostavi investicijskih platformi za pametne otoke i pametne gradove. U sklopu navedenog ugovora predviđena je organizacija 5 regionalnih radionica usmjerenih na lokalne dionike s ciljem upoznavanja s financijskim instrumentima i investicijskim platformama.
Predviđeni raspored održavanja regionalnih radionica je sljedeći:
19. studenoga 2018., Zagreb, Hotel International, 9:00 - 14:00h
20. studenoga 2018., Osijek, Velika vijećnica, Županijska 4, 10:00 – 14:30h
21. studenoga 2018., Rijeka, Gradska vijećnica, Korzo 16, 10:00 – 14:30h
28. studenoga 2018., Split, Ekonomski fakultet, Cvite Fiskovića 5, 11:30 -16:00h
29. studenoga 2018., Zadar, Velika vijećnica Zadarske županije, Božidara Petranovića 8, 10:00 – 14:30h
Cilj nam je potaknuti predstavnike javnog, poslovnog, znanstveno istraživačkog i civilnog sektora da nam se pridruže na ovoj radionici koja će biti dobra prigoda za dijalog i pronalaženje mogućih rješenja strukturiranja i financiranja strateških projekata teritorijalnog razvoja.

 

Razvoj pametnih gradova i pametnih otoka prepoznati su strateški ciljevi teritorijalnog razvoja u okviru procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine i to kao novi koncept razvoja urbanih područja i otoka u Europskoj uniji kojim se žele rješavati razvojna pitanja putem rješenja temeljenih na ICT-u i novim tehnologijama te na temelju partnerstva s više zainteresiranih strana kako bi se odgovorilo na ključne društvene izazove kao što su klimatske promjene i rizici za okoliš, prometno zagušenje i zagađenje, energetski izazovi, sigurnost, zdravlje i kvaliteta života, demografske promjene (starenje stanovništva) i socijalni izazovi.
Investicijska platforma je inovativni financijski instrument koji omogućava korištenje kako javnih tako i privatnih sredstava po prihvatljivim uvjetima financiranja. Investicijske platforme su koristan način grupiranja projekata koji bi u suprotnom bili premali za samostalno financiranje te također način financiranja projekata koji bi po uobičajenim tržišnim uvjetima bili previše rizični za financiranje po povoljnim uvjetima. 
MRRFEU i EIB, uz potporu Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (ESCU), u postupku su izrade studije izvedivosti u svrhu identifikacije potreba za financiranjem projekata iz sektora pametnih gradova i pametnih otoka kako bi što jasnije utvrdili potrebu za uspostavom investicijskih platformi. U kontekstu izrade spomenute studije izvedivosti nužna je potpora javnih vlasti i privatnih poduzeća kako bi se dobile valjane informacije o potencijalnim projektima iz sektora pametnih gradova i pametnih otoka, a koji bi potencijalno mogli biti podržani putem ovih investicijskih platformi. 
Tijekom radionice, osim samog koncepta pametnih gradova i pametnih otoka te investicijskih platformi, predstavit će se strateški prioriteti teritorijalnog razvoja u okviru Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine koji se odnose na razvoj pametnih gradova i razvoj pametnih otoka te praktični primjeri projekata iz drugih zemalja usmjerenih na razvoj pametnih gradova i pametnih otoka. 
Cilj je potaknuti predstavnike javnog, poslovnog, znanstveno istraživačkog i civilnog sektora da nam se pridruže na ovoj radionici koja će biti dobra prigoda za dijalog i pronalaženje mogućih rješenja strukturiranja i financiranja strateških projekata teritorijalnog razvoja.


DNEVNI RED
 
10:00-10:30 Registracija sudionika
10:30-10:45 Pozdravna riječ 
10:45-11:15 Pametni gradovi/pametni otoci nacionalna strategija 
10:15-11:45 Europski savjetodavni centar za ulaganja i Investicijske platforme
11:45-12:15 Pauza
12:15-12:45 Koncept pametnih gradova i otoka
12:45-13:15 Prikupljanje i dijeljenje projektnih informacija
13:15-13:45 Pitanja i odgovori
 

 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
15/11/2018

Poziv na konferenciju Dobro upravljanje i ravnopravnost spolova u sportu - 20. studenoga u Zagrebu

Konferencija je namijenjena praktičarima (sportskim trenerima, nastavnicima tjelesnog odgoja i drugim djelatnicima u sustavu formalnog i neformalnog obrazovanja u sportu) i teoretičarima (sveučilišnim profesorima, znanstvenicima, istraživačima), te sportskim djelatnicima u nacionalnim sportskim udrugama i sportskim klubovima uključujući volontere.

Hrvatski olimpijski odbor poziva dionike iz sustava znanosti, obrazovanja i sporta na konferenciju o razvoju i primjeni obrazovnog programa za mlade koji se bave sportom ili se obrazuju u području sportske djelatnosti. Pod nazivom Dobro upravljanje i ravnopravnost spolova u sportu konferencija će se održati 20. studenoga u hotelu Panorama u Zagrebu s početkom u 10 sati. Prijave se...

Hrvatski olimpijski odbor poziva dionike iz sustava znanosti, obrazovanja i sporta na konferenciju o razvoju i primjeni obrazovnog programa za mlade koji se bave sportom ili se obrazuju u području sportske djelatnosti. Pod nazivom Dobro upravljanje i ravnopravnost spolova u sportu konferencija će se održati 20. studenoga u hotelu Panorama u Zagrebu s početkom u 10 sati. Prijave se vrše online na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/utwadpLO3i5RJPw73
Konferencija je namijenjena praktičarima (sportskim trenerima, nastavnicima tjelesnog odgoja i drugim djelatnicima u sustavu formalnog i neformalnog obrazovanja u sportu) i teoretičarima (sveučilišnim profesorima, znanstvenicima, istraživačima), te sportskim djelatnicima u nacionalnim sportskim udrugama i sportskim klubovima uključujući volontere. 
U prvom dijelu seminara stručnjaci će govoriti o temama koje su relevantne za rad sudionika u tematskim radnim skupinama u drugom dijelu programa. Kroz interaktivnu radionicu o sadržaju inovativnog obrazovnog programa za mlade sudionici će raspravljati o potrebama mladih i društva u odnosu na ravnopravnost spolova kao jedan od ključnih elemenata dobrog upravljanja u sportu.
Konferencija se održava u okviru projekta GETZ (Gender Equality Toolkit for generation Z) koji provodi Sveučilište u Worcesteru iz Ujedinjenog Kraljevstva u suradnji sa sveučilištima iz Norveške, Nizozemske i Belgije te sportskim organizacijama iz Slovenije, Švedske i Hrvatske u kojoj provedbom projekta upravlja Hrvatski olimpijski odbor. Cilj projekta je osmisliti, provesti i evaluirati inovativni obrazovni program o ravnopravnosti spolova u sportu za mlade osobe koje su rođene u razdoblju od 1995. do 2009. godine.
Obrazovni program će se sastojati od šest nastavnih jedinica koje će obuhvatiti teoretska i praktična nastavna pomagala. Na konferenciji će se raspravljati o njegovom sadržaju.
Krajnji cilj projekta je pomoći mladima da izgrade svoje stavove o ravnopravnosti spolova prije početka rada ili uključivanja u sport kako se ne bi uklopili u organizacijsku kulturu koja promiče negativne stavove prema ženama i na taj način svjesno ili nesvjesno preuzeli ustaljene obrasce ponašanja koji krše principe dobrog upravljanja u sportu. (hoo/ap)


Poziv za konferenciju "Dobro upravljanje i ravnopravnost spolova u sportu"
Program konferencije "Dobro upravljanje i ravnopravnost spolova u sportu"
Letak konferencije "Dobro upravljanje i ravnopravnost spolova u sportu"
General Terms and Conditions
Privacy statement

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200