Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji
15/01/2019

Predstavljena studija o izradi prijedloga nove NUTS 2 klasifikacije

Europski statistički ured (Eurostat) pozvao zemlje članice EU da do 1. veljače 2019. godine dostave prijedloge izmjena postojeće NUTS klasifikacije.

Nomenklatura prostornih jedinica za statistiku, poznata pod akronimom NUTS, je statistička klasifikacija koja služi za prikupljanje, obradu, analizu i publiciranje statističkih prostornih podataka na razini Europske unije. NUTS klasifikacija predstavlja i važan alat koji se primjenjuje za potrebe provedbe pojedinih EU politika, a posebno Kohezijske politike koja koristi NUTS klasifikaciju...

Nomenklatura prostornih jedinica za statistiku, poznata pod akronimom NUTS, je statistička klasifikacija koja služi za prikupljanje, obradu, analizu i publiciranje statističkih prostornih podataka na razini Europske unije. NUTS klasifikacija predstavlja i važan alat koji se primjenjuje za potrebe provedbe pojedinih EU politika, a posebno Kohezijske politike koja koristi NUTS klasifikaciju kako bi, između ostaloga, utvrdila prihvatljivost pojedinih područja za dobivanje financijskih potpora iz fondova Kohezijske politike.

Redovne promjene NUTS regija su moguće u vremenskom razmaku ne kraćem od tri godine. Stoga je u kolovozu prošle godine Europski statistički ured (Eurostat) pozvao zemlje članice EU da do 1. veljače 2019. godine dostave prijedloge izmjena postojeće NUTS klasifikacije.

Temeljem navedenog poziva, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije naručilo je studiju kojoj je cilj utvrditi nove prijedloge definiranja NUTS regija u Republici Hrvatskoj te predložene izmjene NUTS klasifikacije uputiti u redovnu proceduru prema Eurostatu.

Trenutna podjela Hrvatske na dvije NUTS 2 statističke regije (Jadranska Hrvatska, koja obuhvaća sedam priobalnih županija te Kontinentalna Hrvatska, koja obuhvaća Grad Zagreb i trinaest preostalih županija). Glavni nedostatak aktualne podjele na NUTS 2 regije jest veliki utjecaj Grada Zagreba na BDP po stanovniku Kontinentalne Hrvatske, što ima za posljedicu slabije mogućnosti korištenja regionalnih potpora za sve područja Kontinentalne Hrvatske čiji je BDP po stanovniku znatno niži od onog Grada Zagreba. Primjerice, Grad Zagreb (koji se nalazi na oko 105% prosjeka razvijenosti EU) je oko tri puta razvijeniji od nekih slavonskih županija (koje su na oko 33% prosjeka razvijenosti EU). Međutim, s obzirom da se nalaze u istoj regiji (Kontinentalna Hrvatska) svi imaju identične intenzitete regionalnih potpora.

U odnosu na vrijeme kada se donosila važeća NUTS klasifikacija došlo je do važnih promjena zbog kojih je moguće primijeniti nove pristupe u  formiranju NUTS 2 regija. Glavna je razlika u tome što je Grad Zagreb u međuvremenu prešao granicu od 800.000 stanovnika, što znači da sada postoji mogućnost da se grad Zagreb izdvoji kao zasebna NUTS 2 regija.

S tim u vezi, kroz studiju se želi na jedan sveobuhvatan način utvrditi koje su to najbolje opcije za izmjenu postojećih NUTS 2 regija obzirom na zadana ograničenja u pravilima za formiranje regija te obzirom na sve nove okolnosti u odnosu na vrijeme kada se donosila postojeća podjela.

Prijedlog nove podjele na NUTS 2 razini omogućuje da veliki dio područja RH ostvari pravo na veći stupanj regionalnih potpora nego što bi to bio slučaj da se nastavi dalje s korištenjem postojeće klasifikacije i to predstavlja najveću pozitivnu promjenu koju nosi nova klasifikacije. Dodatna važna korist je što bi statistika koja se prikupljala na NUTS 2 razini bila puno upotrebljivija za potrebe regionalne analize i regionalne politike nego što je to sada slučaj.

Cijelu studiju možete pogledati ovdje

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
11/01/2019

Centar za razvoj Brodsko-posavske županije donirao rabljeni osobni automobil VW Polo Domu zdravlja Slavonski Brod.

Svečanoj primopredaji prisustvovali su i Mirela Brechelmacher, ravnateljica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije koja je još jednom istaknula odličnu suradnju županijske razvojne agencije i Doma zdravlja

Centar za razvoj Brodsko-posavske županije donirao je danas rabljeni osobni automobil VW Polo Domu zdravlja Slavonski Brod. Damir Princip, predsjednik Upravnog vijeća Centra za razvoj Brodsko-posavske županije, ključeve je uručio Lidiji Grčić, ravnateljici Doma zdravlja. Automobil će se koristiti za potrebe patronažne službe, a ukoliko se ukaže potreba i za obilazak korisnika...

Centar za razvoj Brodsko-posavske županije donirao je danas rabljeni osobni automobil VW Polo Domu zdravlja Slavonski Brod. Damir Princip, predsjednik Upravnog vijeća Centra za razvoj Brodsko-posavske županije, ključeve je uručio Lidiji Grčić, ravnateljici Doma zdravlja. Automobil će se koristiti za potrebe patronažne službe, a ukoliko se ukaže potreba i za obilazak korisnika palijativne skrbi. Ovo je još jedan primjer dobre suradnje županijskih ustanova, a CTR i Dom zdravlja trenutno surađuju na dva EU projekta. 

Svečanoj primopredaji prisustvovali su i Mirela Brechelmacher, ravnateljica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije koja je još jednom istaknula odličnu suradnju županijske razvojne agencije i Doma zdravlja te Josip Šišmanović, član Upravnog vijeća Centra za razvoj Brodsko-posavske županije. 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
14/12/2018

Svaka ideja ostat će samo ideja dok ju ne stavite na papir i uobličite u formu projekta

Projekt vrijedan 1.499.973,48 kuna, uz 85-postotno sufinanciranje Europske unije, provodi Centar za razvoj Brodsko-posavske županije

Centar za razvoj Brodsko- posavske županije nositelj je projekta pod nazivom “Jačanjem kapaciteta Brodsko-posavske županije do učinkovitijeg korištenja ESI fondova” koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, putem Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. godine”. Za cilj ima informirati širu javnost o povlačenju...

Centar za razvoj Brodsko- posavske županije nositelj je projekta pod nazivom “Jačanjem kapaciteta Brodsko-posavske županije do učinkovitijeg korištenja ESI fondova” koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, putem Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. godine”. Za cilj ima informirati širu javnost o povlačenju strukturnih i kohezijskih fondova jačanjem administrativnih kapaciteta.

- Ciljna skupina projekta su zaposlenici zaposleni u javno-pravnim tijelima, točnije, službenici koji rade poslove od općeg i gospodarskog interesa. Danas smo organizirali edukaciju kojom će unaprijediti ili ojačati znanje o pripremi i provedbi projekata, razvijanje projektnih ideja koje će moći aplicirati na neke od otvorenih natječaja ESI fondovima.- kazala je Ivana Jelić iz Centra za razvoj Brodsko- posavske županije. 
Cilj projekta je informirati širu javnost o EU projektima, strukturnim i kohezijskim fondovima , izvorima koji su na raspolaganju te dati jasne smjernice na koji način se sredstva mogu povlačiti. – Bitno je da polaznici nauče pisati projekte, putem kojih bi mogli realizirati svoje razvojne ideje.- kazala je Jelić.

Protekla tri dana edukaciju su pohađali zaposlenici Upravnih odjela Brodsko posavske županije te predstavnici škola.- Naša škola poznata je po dosta projekata koje provodimo, ali u kontinuitetu radimo na edukaciji, pogotovo na edukaciji mlađih kolega. Dugogodišnji smo partneri CTR-a i kroz ovaj projekt obnavljamo znanje ali i učimo nešto novo. Do sada smo realizirali niz projekata strukovnog karaktera što nas je u konačnici i dovelo do bitne uloge a to je Centar kompetentnosti u Slavonskom Brodu. – kazala je Zrinka Pehar, nastavnica u Tehničkoj Slavonski Brod.

Predavačica na edukaciji bila je Hrvojka Skoković- Harešić, direktorica tim za potpore i poticaje, Deloitte, danas je s polaznicima radila na transferu znanja temeljenom na iskustvu od skoro dvadeset godina na razvojnim projektima- Već sada je najbitnije da polaznici razmišljaju o onome što žele financirati za par godina. Bitno je imat zrelu projektnu ideju. Najpopularniji projekti su i oni najistaknutiji, a odnose se na poduzetnike. Oni su u cijelosti iskorišteni, ali jednako tako ima i drugih projekata iz područja zaštite okoliša ili korisnika javnog sektora. Glavni preduvjeti projekta definirani su natječajnom dokumentacijom, a edukacije kao što je ova dobro nam dođu da iskoristimo sredstva EU za sufinanciranje visokog intenziteta. Naime, ono što slijedi je manje najavljenih novaca za Hrvatsku i niži intenziteti sufinanciranja te tranzicija s bespovratnih sredstava na jeftine kredite, odnosno financijske instrumente. Smatram da je izvrsno vrijeme da u ovoj financijskoj perspektivi , do 2023. godine iskoristimo maksimum koji nam je na raspolaganju. Na raspolaganju je niz natječaja, za privatni i javni sektor. Hrvatska ima jedan od najviših intenziteta za istraživanje i razvoj i još jednom bih naglasila da je to nešto što se treba iskoristiti. 

Projekt je vrijedan 1.499.973,48 kuna, uz 85-postotno sufinanciranje Europske unije, provodi ga Centar za razvoj Brodsko-posavske županije u trajanju od 1. listopada 2016. do 31. ožujka 2019.godine.

Izvor: eBrod.net

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
14/12/2018 Poljoprivreda i ruralni razvoj

Produžen rok za podnošenje zahtjeva za potporu za tip operacije 8.5.2.

Ovom se izmjenom produžuje rok za podnošenje prvog dijela zahtjeva za potporu do 21. prosinca 2018. godine do 12:00 sati.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je jučer, 13. prosinca 2018. godine drugu izmjenu Natječaja za tip operacije 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“.

Ovom se izmjenom produžuje rok za podnošenje prvog dijela zahtjeva za potporu do 21. prosinca 2018. godine do 12:00...

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je jučer, 13. prosinca 2018. godine drugu izmjenu Natječaja za tip operacije 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“.

Ovom se izmjenom produžuje rok za podnošenje prvog dijela zahtjeva za potporu do 21. prosinca 2018. godine do 12:00 sati.  Više informacija o izmjeni i natječaju možete pogledati ovdje.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
12/12/2018 Poljoprivreda i ruralni razvoj

Povećanje raspoloživih sredstava za sufinanciranje projekata iz Sektora dječjih vrtića u okviru operacije 7.4.1.

Za projekte u Sektoru dječjih vrtića zaprimljeno je 159 zahtjeva za potporu s ukupnim iznosom tražene potpore od 862.147.808,53 kuna.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas, 11. prosinca 2018. godine, drugu izmjenu Natječaja za provedbu tipa operacije 7.4.1. ”Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” iz...

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas, 11. prosinca 2018. godine, drugu izmjenu Natječaja za provedbu tipa operacije 7.4.1. ”Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Ovom je izmjenom povećan ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore s 1.000.000.000, 00 kuna na ukupno 1.362.147.808,53 kuna, a svrha je povećanje raspoloživih sredstava u Natječaju za projekte iz Sektora dječjih vrtića s 500.000.000,00 na 862.147.808,53 kuna, kako bi se osiguralo dovoljno sredstava za sve korisnike koji su se prijavili u Sektoru dječjih vrtića. Naime, za projekte u Sektoru dječjih vrtića zaprimljeno je 159 zahtjeva za potporu s ukupnim iznosom tražene potpore od 862.147.808,53 kuna.  Više informacija o izmjeni i natječaju možete pronaći ovdje.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
06/12/2018

Revitalizacija prostora u javnom vlasništvu

Ukupna alokacija poziva jest 70.000.000,00 HRK, najviši iznos bespovratnih sredstava jest 2.000.000,00 HRK, a najniži 700.000,00 HRK. Krajnji rok prijave jest 31. prosinca 2019. godine.

Ured za udruge Vlade RH (UZUVRH) je 4. prosinca 2018. godine objavio poziv “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”.

Svrha poziva jest povećati raspon usluga organizacija civilnoga društva koje su od općeg interesa za građane kojima se unapređuje kvaliteta...

Ured za udruge Vlade RH (UZUVRH) je 4. prosinca 2018. godine objavio poziv “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”.

Svrha poziva jest povećati raspon usluga organizacija civilnoga društva koje su od općeg interesa za građane kojima se unapređuje kvaliteta življenja u lokalnoj zajednici. Specifični ciljevi poziva su unaprijediti suradnju OCD-a i lokalne zajednice u korištenju javnih prostora, povećati iskorištenost javnih prostora za društveni život na lokalnoj razini kroz civilno-javna partnerstva i međusektorsku suradnju, te unaprijediti kapacitete OCD-a za lokalni razvoj vođen zajednicom.

Prijavitelj može biti organizacija civilnoga društva s pravnim statusom udruge, zaklade, umjetničke organizacije ili pravne osobe vjerske zajednice. Prijavitelj se mora prijaviti u projektnom partnerstvu s barem jednom jedinicom lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Prihvatljive aktivnosti su razvoj i provedba programa društvenih centara u zajednici, odnosno programa OCD-a koji doprinose razvoju zajednice (djelujući kao društveni centri u zajednici) u prostorima u javnom vlasništvu, temeljenih na potrebama građana, koji uključuju osnaživanje i osposobljavanje organizatora zajednice (uključujući zapošljavanje organizatora zajednice), osmišljavanje, razvoj i uvođenje suvremenih inicijativa za sudjelovanje građana u procesu upravljanja prostorima u javnom vlasništvu u lokalnoj zajednici i/ili na regionalnoj razini, prilagodba prostora u javnom vlasništvu za organiziranje odabranih projektnih aktivnosti.

Ukupna alokacija poziva jest 70.000.000,00 HRK, najviši iznos bespovratnih sredstava jest 2.000.000,00 HRK, a najniži 700.000,00 HRK. Krajnji rok prijave jest 31. prosinca 2019. godine.

Više o pozivu možete pronaći u našoj bazi poziva, na ovoj poveznici.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200