Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji
20/04/2020

Produženje obustave poziva 'Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika - Faza I'

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je 15. travnja 2020. godine objavilo obavijest o produženju obustave Poziva UP.02.3.1.03 “Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.” za obje skupine Prijavitelja.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je 15. travnja 2020. godine objavilo obavijest o produženju obustave Poziva UP.02.3.1.03 “Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.” za obje skupine Prijavitelja.

Više o Pozivu možete saznati

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je 15. travnja 2020. godine objavilo obavijest o produženju obustave Poziva UP.02.3.1.03 “Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.” za obje skupine Prijavitelja.

Više o Pozivu možete saznati OVDJE.

Zbog iznimno velikog broja zaprimljenih projektnih prijedloga te činjenice kako do trenutka predmetne obavijesti za sve projektne prijedloge postupak dodjele nije u potpunosti okončan, produžuje se obustava zaprimanja projektnih prijedloga do 10. svibnja 2020. godine, uključujući cijeli taj dan.

Svi projektni prijedlozi predani unutar razdoblja u kojem je ovaj Poziv obustavljen neće biti uključeni u postupak dodjele te ih se neće uzeti u razmatranje u slučaju ponovnog otvaranja Poziva. U vrijeme obustave nije moguće postavljati pitanja u vezi predmetnog Poziva ni za jednu Skupinu Prijavitelja. Daljnje informacije vezane uz predmetni Poziv možete pratiti na službenim stranicama Europskog socijalnog fonda.

 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
15/04/2020

Prijavite se na hackathon #EUvsVirus

Hackathon će biti organiziran od 24. travnja do 26. travnja 2020., s ciljem sudjelovanja 60 000 tvrtki, inovatora, nevladinih organizacija i ostalih zainteresiranih.

Europska komisija u uskoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije organizira paneuropski hackathon #EUvsVirus s ciljem povezivanja civilnog društva, inovatora, partnera i investitora diljem Europe radi razvoja inovativnih rješenja za izazove vezane uz koronavirus. HAMAG-BICRO je...

Europska komisija u uskoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije organizira paneuropski hackathon #EUvsVirus s ciljem povezivanja civilnog društva, inovatora, partnera i investitora diljem Europe radi razvoja inovativnih rješenja za izazove vezane uz koronavirus. HAMAG-BICRO je nacionalno tijelo za podršku natjecateljima iz Republike Hrvatske.

Cilj je razviti zajednička inovativna rješenja kao što su visoke tehnologije, niske tehnologije, hardver, softver rješenja i slično, korištenjem biotehnologije, digitalne tehnologije, društvenih znanosti i drugih domena iz područja inovacija. Događaj je namijenjen europskoj zajednici inovatora, startupovima, proizvođačima, trgovcima, javnim i privatnim kupcima, krajnjim korisnicima te svim ostalim zainteresiranima. Opća je svrha hackathona uskladiti i povezati inovatore, partnere i kupce širom Europe te ih ujediniti u rješavanju neposrednih problema krize (npr. brza proizvodnja opreme, povećanje proizvodnih sposobnosti, prijenos znanja i rješenja iz jedne zemlje u drugu) na raznim tehnološkim poljima.

Hackathon će biti organiziran od 24. travnja do 26. travnja 2020., s ciljem sudjelovanja 60 000 tvrtki, inovatora, nevladinih organizacija i ostalih zainteresiranih. Sve je organizirano online, a prijave su krenule od danas, 14. travnja na https://euvsvirus.org/ i traju do nedjelje, 19. travnja 2020.

Predviđen je razvoj prototipova i rješenja u 6 područja (podijeljenih u 36 izazova):

  • Zdravlje i život
  • Poslovni kontinuitet
  • Socijalna i politička kohezija
  • Rad i obrazovanje ‘na daljinu’
  • Digitalne financije
  • Ostalo

Hackathon će započeti u petak, 24. travnja. Sudionici će do nedjelje, 26. travnja ujutro raditi na svojim rješenjima, nakon čega slijedi online pitch i odabir najboljih projekata. Za svaki od 36 izazova bit će odabrana dva finalista i u konačnici, po jedan pobjednik za svaki izazov.

Pobjednički projekti bit će objavljeni na platformi Europskog inovacijskog vijeća (EIC Community Platform) i na taj način postati dostupni krajnjim korisnicima (npr. bolnicama), investitorima, zakladama te će biti usmjereni na aktualne opcije financiranja Europske komisije. To će biti polazna točka duže suradnje između Europske komisije i ekosustava inovatora, proizvođača i pokretača diljem Europe u vezi s korona krizom.

Na hackatonu se očekuje više od 20.000, ali manje od 100.000 sudionika.

HAMAG-BICRO stoji na raspolaganju svim zainteresiranima za eventualne upite putem maila een@hamagbicro.hr i pozivamo vas da se prijavite!

FacebookTwitterLinkedIn

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
09/04/2020

Objavljen Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020.

Program potpore, vrijedan je 52,5 milijuna kuna

Cilj Programa potpore, vrijednog 52,5 milijuna, je održavanje postojeće razine proizvodnje te povećanje proizvodnje primarnih poljoprivrednih proizvoda u sektoru voća i povrća, cvijeća, sektoru sjemena, kao i proizvodnje biljnog reprodukcijskog materijala te u stočarskim podsektorima govedarstva, svinjogojstva, konjogojstva, ovčarstva, kozarstva i peradarstva. Sredstva su osigurana u...

Cilj Programa potpore, vrijednog 52,5 milijuna, je održavanje postojeće razine proizvodnje te povećanje proizvodnje primarnih poljoprivrednih proizvoda u sektoru voća i povrća, cvijeća, sektoru sjemena, kao i proizvodnje biljnog reprodukcijskog materijala te u stočarskim podsektorima govedarstva, svinjogojstva, konjogojstva, ovčarstva, kozarstva i peradarstva. Sredstva su osigurana u Državnom proračunu, s ciljem osiguravanja kontinuirane opskrbe stanovništva hranom i potpore primarnim proizvođačima uslijed usporavanja gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19.

Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
09/04/2020

Poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima dostupna dva nova financijska instrumenta za osiguranje likvidnosti

Na raspolaganju više od milijardu kuna, a traže se i modeli za uspostavu novih instrumenata

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) aktivno nastavlja pratiti situaciju uzrokovanu širenjem virusa COVID-19, te u skladu s time uvoditi i nove mjere koje će poduzetnicima olakšati razdoblje potpunog izostanka ili smanjenja gospodarske aktivnosti.

Tako se uz...

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) aktivno nastavlja pratiti situaciju uzrokovanu širenjem virusa COVID-19, te u skladu s time uvoditi i nove mjere koje će poduzetnicima olakšati razdoblje potpunog izostanka ili smanjenja gospodarske aktivnosti.

Tako se uz već postojeće mjere, dostupne putem agencije HAMAG-BICRO, od ovog tjedna uvode i dva nova financijska instrumenta – „COVID-19 zajam“ i „Mikro zajam za ruralni razvoj“. Cilj je ovih mjera osigurati dodatnu likvidnost koja je poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima u ovom trenutku prijeko potrebna.

„Još smo na samom početku izbijanja ove pandemije jasno naglasili kako će nam u gospodarstvu glavni cilj biti očuvati radna mjesta i poduzetnicima osigurati potrebna sredstva za likvidnost. Na tome radimo i dalje, što kroz mjere rasterećenja, a što kroz uvođenje ovakvih financijskih instrumenata s vrlo povoljnim uvjetima“, napominje ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Na raspolaganju više od milijardu kuna, a traže se i modeli za uspostavu novih instrumenata

Financijski instrument “COVID-19 zajam” namijenjen je za osiguranje dodatne likvidnosti mikro, malih i srednjih poduzeća koja su pogođena pandemijom koronavirusa, te je u cijelosti financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Tvrtkama će se izravno odobravati zajmovi za obrtna sredstva za široki raspon djelatnosti i to uz kamatnu stopu od samo 0,25%. Iznos zajma je maksimalno 750.000,00 kuna s rokom otplate do 5 godina uključujući i poček od 12 mjeseci, a kao instrument osiguranja dovoljna je samo zadužnica subjekta.

Također, kao još jedan od odgovora na novonastalu situaciju, uvode se i Mikro zajmovi za ruralni razvoj. Obrtna sredstva u sklopu ovog programa namijenjena su subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru. Zajam se može realizirati u iznosu od 1.000 do 25.000 eura, a sredstva se osiguravaju iz Programa ruralnog razvoja. Rok otplate je do 3 godine uz kamatnu stopu od 0.5% i poček do 12 mjeseci. Mjera nudi mogućnost podmirenja računa nastalih do 3 mjeseca prije zaprimanja zahtjeva za zajam, uz značajno manje dokumentacije i pripremljen obrazac Poslovnog plana kroz pitanja na dvije stranice, čime se značajno skraćuje vrijeme pripreme zahtjeva te se omogućava jednostavnija i brža obrada.

„Prilagodbom postojećih te uspostavom dvaju novih financijskih instrumenata, poduzetnicima smo na raspolaganje stavili više od  1,148 milijardi kuna. Na tome nećemo stati, već u koordinaciji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU pokušavamo pronaći modele za uspostavu novih instrumenata, kako bismo mogli maksimalno izaći u susret našim korisnicima“, ističe predsjednik Uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec.

Prijave za dvije spomenute mjere već su se počele zaprimati, a popis potrebne dokumentacije i obrazaca mogu se pronaći na web stranici agencije HAMAG-BICRO. S obzirom na situaciju u kojoj je kretanje svima ograničeno, preporuka je korištenje on-line prijave putem koje je moguće unijeti sve potrebne podatke i priložiti traženu dokumentaciju.

Za vise informacija o aktualnim gospodarskim mjerama kontaktirajte nas na telefon 035/637 200 od 8 do 13 sati ili putem elektronske poste na dubravka@ctr.hr ili posaljite poruku u inbox.

 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
09/04/2020

Poništen natječaj za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima

Novi natječaj će se objaviti u najkraćem mogućem roku

Poništava se Natječaj za provedbu Podmjere 6.4. »Ulaganja u stvaranje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti« – provedba tipa operacije 6.4.1. »Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima« objavljen dana 6. travnja 2020. godine na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja (

Poništava se Natječaj za provedbu Podmjere 6.4. »Ulaganja u stvaranje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti« – provedba tipa operacije 6.4.1. »Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima« objavljen dana 6. travnja 2020. godine na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja (www.apprrr.hr) i Ruralnog razvoja (www.ruralnirazvoj.hr).

Novi natječaj će se objaviti u najkraćem mogućem roku stoga Vas pozivamo da pratite stranice www.apprrr.hr i www.ruralnirazvoj.hr

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
08/04/2020

Objavljen poziv za sudjelovanje u natječaju europskog projekta 'Pametne ruralne zajednice 21'

Izabrano je 17 sela diljem Europe za pružanje smjernica i tehničke podrške kroz projekt. Već je odabrano 5 sela u Irskoj (Dingle, Co. Kerry), Finskoj, Francuskoj, Češkoj i Grčkoj, a još 12 sela bit će odabrano do 5. svibnja 2020. godine.

Projekt “Pametne ruralne zajednice” je dvoipol godišnji projekt koji je podržala Europska komisija (DG AGRI) s ciljem promicanja i primjene pristupa “pametnih sela” u razvoju ruralnih područja širom Europe. Rezultati projekta koristit će se i u stjecanju iskustava važnih za podršku tom pristupu u okviru buduće Zajedničke poljoprivredne...

Projekt “Pametne ruralne zajednice” je dvoipol godišnji projekt koji je podržala Europska komisija (DG AGRI) s ciljem promicanja i primjene pristupa “pametnih sela” u razvoju ruralnih područja širom Europe. Rezultati projekta koristit će se i u stjecanju iskustava važnih za podršku tom pristupu u okviru buduće Zajedničke poljoprivredne politike.

Izabrano je 17 sela diljem Europe za pružanje smjernica i tehničke podrške kroz projekt. Već je odabrano 5 sela u Irskoj (Dingle, Co. Kerry), Finskoj, Francuskoj, Češkoj i Grčkoj, a još 12 sela bit će odabrano do 5. svibnja 2020. godine.

Prijaviti se možete putem slijedeće poveznice.   

Je li naše selo / ruralni grad (ruralna zajednica) idealan kandidat?
Vaše selo / ruralni grad (ruralna zajednica) je idealan kandidat ako:
✓ Joj je potrebna podrška, ideje i motivacija u primjeni pristupa “pametnih sela”;
✓ Ima entuzijastične vođe koji su posvećeni razvoju i provedbi strategije “pametnih sela”;
✓ Ima odgovarajuće ljudske kapacitete za aktiviranje;
✓ Bi koristila posebne stručne upute za napredak u planovima razvoja;
✓ U idealnom slučaju ima neke osnovne tehničke mogućnosti, uključujući dovoljnu širokopojasnu povezanost ili relevantnu infrastrukturu – iako to nije preduvjet.
✓ Idealno je da ima ideje, projekte ili aktivnosti planiranja na kojima se može razvijati proces razvoja pristupa “pametnih sela” – iako to nije preduvjet.
✓ Otvorena je za razmjenu znanja i suradnju s drugim lokalnim ruralnim zajednicama i dionicima

Kako se prijaviti?
Trebate ispuniti jednostavan obrazac za prijavu (https://form.jotformeu.com/E40/smart-rural-application) i opisati:
✓ Ključne karakteristike, izazove, resurse i mogućnosti vaše lokalne zajednice;
✓ Motivaciju za primjenu pristupa “pametnih sela”;
✓ Dodana vrijednost koju očekujete ako postanete dio projekta

Što možemo dobiti sudjelovanjem u projektu?
Ako vaša ruralna zajednica bude odabrana, projekt će:
✓ Pružiti stručnu podršku za razvoj i provedbu strategije primjena koncepta “pametnih sela” (približno 2 mjeseca rada stručne osobe);
Omogućiti da posjetite druge sudionike projekta, potražite inspiraciju i da primite posjete svojoj zajednici, isto tako omogućiti svojoj lokalnoj zajednici da sudjeluje u razmjeni i izgradnji kapaciteta s ostalim selima i malim gradovima kroz događaje Smart Village Academy te omogućiti promociju vaše lokalne ruralne zajednice u raspravama i razmjenama na europskoj razini.

Ako mislite da je vaše selo / seoski grad spreman krenuti na uzbudljivo putovanje, prijavite se do 5. svibnja 2020. da postanete jedno od sudionika u Projektu pametnih ruralnih područja!

Za više informacija možete se izravno obratiti na: 
Aleksandar Lukić, Hrvatska sekcija Europskog vijeća za sela i male gradove (ECOVAST) aleksandar@ecovast.hr
ili
izravno europskom timu: smart-rural@e40.eu

Informacije o projektu dostupne su na mrežnim stranicama Hrvatske sekcije Europskog vijeća za sela i male gradove (ECOVAST), putem slijedeće poveznice . 
Daljnje informacije redovito će se objavljivati na Facebook profilu: https://www.facebook.com/EcovastHR/ 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200