Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:

Informacije

Našim klijentima stojimo na usluzi od ponedjeljka do petka, od 07:00 - 15:00 sati.

Vijesti Vijesti Natječaji Natječaji
09/05/2019

Održan Okrugli stol: Onečišćenje zraka i toksikološki utjecaj na zdravlje ljudi

Prezentaciju o provedenim mjerenjima onečišćenja u 2018. godini održala je Maja Knepr Šegina iz Službe za toksikologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Na Okruglom stolu odžanom danas u Velikoj vijećnici županijske uprave u sklopu projekta Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu raspravljalo se o onečišćenju zraka i toksikološkom utjecaju na zdravlje ljudi. Prezentaciju o provedenim mjerenjima onečišćenja u 2018. godini održala je Maja Knepr Šegina iz Službe za toksikologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te zaključila: „Evidentno je da postoje tvari koje onečišćuju zrak i da od njih postoji opasnost, ali to ovisi u kojim se koncentracijama pojavljuju, koliko dugo i koliko dugo utječu na ljude. Najveći problem su lebdeće čestice koje se pojavljuju u visokim koncentracijama tijekom godine i premašuju dozvoljene vrijednosti, ali one su globalni problem, a nastaju i zbog  industrije, prometa. Na svu sreću, mjerenja su pokazala da na njima nema teških metala. Sumporovodik je bezobrazni plin koji jako smrdi po trulim jajima i stvara neugodu i nitko ne želi živjeti u takvoj atmosferi jer to smanjuje kvalitetu života, ali granične vrijednosti nikada nisu premašile toliko da bi mogle ostaviti posljedice na zdravlje ljudi" - Kazala je Knepr Šegina te dodala da nikada ni opasan spoj benzen, nije prekoračivao iznad dopuštenih vrijednosti, dok su lebdeće čestice povišene i u mjesecima kada je bosanskobrodska Rafinerija u remontu, a pogotovo u zimskim mjesecima kada se loži.

Današnjem sastanku nazočio je i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije doc. dr. sc. prim. Ante Cvitković koji se osvrnuo na dosadašnje učinke Projekta koji Brodsko-posavska županija, zajedno s partnerima provodi već četvrtu godinu: „Odradili smo sve ispitanike na području Jelasa i blizu rafinerije, zatim 210 od planiranih 250 ispitanika na području Podvinja i trenutačno smo na području Nove Gradiške, četvrti dan rada je tamo i za sada je obrađeno 80-ak ispitanika od ukupno planiranih 250. U narednom razdoblju ćemo te nalaze i objaviti, a s Ministarstvom zdravstva se razgovara i jedan od zaključaka Odbora za zaštitu okoliša je i bio da se jedan oblik studije nastavi i nakon provedbe projekta." – kazao je Cvitković te dodao kako je prema podacima Registra malignih oboljenja i tumora  za 2016., kada je riječ o muškarcima, Brodsko-posavska županija  na 6. mjestu dok podaci o dobno standardiziranim stopama za žene govore da je kao i ranijih godina ispod prosjeka Republike Hrvatske.

Kako ovaj Projekt provodi Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Brodsko-posavske županije, dok su joj partneri Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Grad Slavonski Brod i Centar za razvoj Brodsko-posavske županije, a sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, okupljenima se obratila i resorna pročelnica Klara Šćuka: „Vrlo brzo ćemo imati prezentaciju rezultata onečišćenog zraka, a cilj je kroz ovaj projekt kvalitetno educirati građane u kakvom okolišu žive i kako se nositi s problemima koje eventualno tako onečišćeni okoliš može imati na zdravlje i na život. Projekt je upravo i pokrenut s ciljem upozoravanja na štetne čimbenike iz zraka, rasvjetljenja njihovog utjecaja na zdravlje, pomoći prikupljanju i analiziranju informacija o štetnim čimbenicima, kako bi se pridonijelo razmjenjivanju informacija sa sustavima za rano upozoravanje i odgovor EU-a i WHO-a."

Informacije

Našim klijentima stojimo na usluzi od ponedjeljka do petka, od 07:00 - 15:00 sati.

Vijesti Vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200